30/12/2014 | Yazar: Esra Güleç

Homofobi, transfobi ve cinsiyetçiliğe karşı Ufuk Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Topluluğu kuruldu.

Ufuk Üniversitesi’nde homofobi ve cinsiyetçiliğe karşı resmi topluluk müjdesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi, transfobi ve cinsiyetçiliğe karşı Ufuk Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Topluluğu kuruldu: “Bir kişi dahi gelip ‘iyi ki böyle bir şey yapmışsınız, biz de kötü bir şey olmadığını öğrenmiş olduk’ dediklerinde yaşadığımız mutluluğu herkesin yaşamasını isterim.”
 
Ufuk Üniversitesi’nde de, homofobiye, transfobiye, cinsiyetçiliğe karşı bir ses yükseliyor.
 
Üniversitelerde sayıları her geçen gün artan toplumsal cinsiyet ve queer çalışmaları odaklı topluluklar homofobik, transfobik, cinsiyetçi zihniyetle mücadelede umutları fazlasıyla arttırıyor.
 
Ufuk Üniversitesi öğrencileri 2 ay önce üniversitelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği adında bir topluluk kurdular. Topluluk üniversite yönetimi tarafından resmi bir topluluk olarak da kabul ediliyor.
 
Topluluğu daha yakından tanıyabilmek ve bu süreçte neler yaşadıklarını öğrenebilmek için, bu topluluğun emektarlarından Dilara ile konuştuk.
 
Üniversitenizde böyle bir topluluğun kurulmasına neden ihtiyaç duydunuz?
Okulumuzda çeşitli birçok topluluk olmasına karşın toplumsal cinsiyet konusuna eğilen hiçbir topluluğumuz yoktu. Toplumsal cinsiyet konusunda en azından üniversitemizdeki bireyleri bilinçlendirmek istedik. Her an her yerde insanlar cinsiyetlerinden, cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden dolayı problem yaşıyor. Bu sebeple, biz de üniversitenin bilinçlenmek için en uygun platform olduğunu düşünerek topluluğu kurmaya karar verdik.
 
Bu topluluğun kurulması sürecinde neler yaşadınız? Nasıl bir yol izlediniz?
Öncelikle resmi işlemleri halletmemiz gerekti. Bunun için; topluluk için genel kurul oluşturduk ve genel kurul içinden yönetim ve denetim kurullarını oluşturduk. Topluluğun amaçlarını belirledik. Bu süreçte, danışman hocamız Yrd. Doç. Dr. Özge Yücel çok büyük destek verdi. Onun da yardımlarıyla bu topluluğu resmi bir şekilde kurmuş olduk.
 
Peki; topluluk kurulduktan sonra neler yaptınız? Şu ana kadar, toplantı etkinlik vb. faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?
Topluluk kurulduktan sonra ilk olarak, topluluğumuzu tanıtmak amaçlı stand açtık, üye topladık. İlgili olan kadar ilgisiz öğrencilerle de karşılaştık. Zaman zaman morallerimiz bozulmadı değil. Şu ana kadar yalnızca tanışma toplantımızı yapabildik. 30 kişi katıldı tanışma toplantısına. Topluluğa resmi olarak üye olmayan, yine de toplantıya katılan öğrenciler de vardı. Toplantıda toplumsal cinsiyet kavramı, tanımlardan ve queer kuramdan bahsedildi.
 
Ufuk Üniversitesi’nde, sizce kadınlar ve LGBTİ’ler ne kadar özgür ve rahat? Değilse bu yönde neler yapmayı düşlüyorsunuz?
Kadınların büyük bir problem yaşadığını söyleyemem açıkçası. Ama LGBTİ’ler maalesef açılamıyor, gizli kalmayı tercih ediyor. Bunun sebebi de tahminimce kendilerini açılabilecekleri özgür bir ortamda hissetmemeleri. Bu yönde LGBTİ’lerin kendilerini açabilecek özgür bir ortam yaratılabilir, bu da bana kalırsa üniversitemizdeki öğrencilerin bilinçlenmesiyle olur. Çevresindekiler ne kadar bilinçliyse ve nefretten ne kadar uzaksa LGBTİ’ler kendilerini o kadar özgür hissederler.
 
Peki; üniversiteniz öğrencilerinin bu topluluğa ulaşabilecekleri yollardan bahsedebilir miyiz? Bir öğrenci sizi bulmak isterse ne yapmalı?
Facebookta bir grubumuz var. Grubumuza (Ufuk Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Topluluğu) katılabilirler. Ya da ufuktoplumsalcinsiyet@gmail.com mail adresinden topluluğumuzla iletişime geçebilirler.
 
Homofobik, transfobik, cinsiyetçi söylemlerle kampüste başa çıkabilmek için, henüz böyle bir topluluk kurmamış olan, ama ileride bu yönde çalışmalar yapmak isteyen üniversite öğrencilerine neler söylersiniz? Bu alanda mücadele kolay mı? Mücadele için neler yapılabilir?
Resmi topluluk içinde olmasa da bu çalışmaları bireysel olarak veya ilgili diğer arkadaşlarıyla olabildiğince yürütmelerini öneririm. Her şeyi kitabına göre yaptıklarında resmi topluluklar da kurabilirler. Mücadelenin çok kolay olduğunu söyleyemem. Biz iki aydır kurulu bir topluluğuz ve bu iki ay içinde zaman zaman canımız sıkıldı, ilgisiz bireyler gördükçe üzüldük ama hiçbir zaman bırakmadık bırakmayı da düşünmüyoruz. Bu yola çıkarken karşımıza çıkabilecek zorlukları da tahmin etmiştik, şimdi çok zorlanmıyoruz. Tabi okulumuz da bu konuda karşımıza hiçbir engel çıkarmadı, hocalarımızdan, arkadaşlarımızdan tahmin ettiğimizden çok daha büyük destek aldık. Umarım herkes bizim aldığımız desteği alabilir. Mutlaka çabalasınlar ve sonuna kadar yılmadan devam etsinler. Bir kişi dahi gelip “iyi ki böyle bir şey yapmışsınız, biz de kötü bir şey olmadığını öğrenmiş olduk” dediklerinde yaşadığımız mutluluğu herkesin yaşamasını isterim. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret