09/04/2020 | Yazar: S Sera Güllü

Uganda’da polis ve belediye, evsiz LGBTİ+ gençlere zulmetmek için koronavirüsü bahane ediyor.

Uganda’da polis korona bahanesiyle evsiz LGBTİ+’lar için sığınağa saldırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Belediye başkanının da aralarında olduğu bir grup, Uganda'da bir LGBTİ+ gençlik sığınma evine baskın düzenleyerek orada yaşayan 23 kişiyi tutukladı.

Yetkililer tutuklama gerçekleştikten sonra LGBTİ+ gençlerden ikisine ağır şekilde şiddet uyguladı.

Polis baskını komşuların, “eşcinselliğin yayılma ihtimalinden rahatsızlıklarını” belirterek gruptan şikayetçi olmaları üzerine gerçekleşti.

Polis önce tutuklanan gençleri, Uganda'da azami müebbet hapis cezası taşıyan eşcinsellik ile suçlamayı planladı. Ancak bunun yerine, Uganda’nın yeni COVID-19 tecrit kuralları uyarınca oluşturulmuş kanunlara itaatsizlikle suçlandılar.

Olay, Uganda'nın başkenti Kampala'nın eteklerindeki Nsangi kasabası Kyengera'da gerçekleşti.

İnsan Hakları Bilinçlendirme ve Tanıtım Forumu (HRAPF), Güneş Çocukları Vakfı'nın (COSF) sığınma evini işlettiğini belirtiyor.

Belediye başkanı gençleri dövdü!

HRAPF şunları söylüyor:

“Nsangi Belediye Başkanı Hajj Abdul Kiyimba sığınaklara baskın düzenleyen Yerel Savunma Birimi ve Uganda Halkları Savunma Kuvvetleri tarafından desteklenen takıma liderlik etti. Tutukladıkları 23 kişi arasında barınakta çalışan bir hemşire ve bir COSF yöneticisi de vardı.”

Dahası, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Belediye Başkanı Kiyimba'nın sözlü şiddet gösterdikten sonra yetinmeyerek bir sopayla dövdüğü video görüntülerine sahip olduğunu söylüyor.

Yetkililer onları yakındaki Nkokonjeru Polis Karakoluna götürdü.

Bahane Covid-19, amaç zulüm!

Bu sırada olay yerine ulaşan HRAPF avukatı ve hukuki danışmanı şunları beyan etti:

“Olay yerinde bulunan Yerel Savunma Birimi üyesinin açıklamalarına göre sığınma evine ulaşan herkesi tutuklama emri verilmişti. Bu nedenle HRAPF görevlileri olarak tutuklamamız gerçekleştirildi.

“Yetkililer ayrıca eşcinsellik kanıtı bulmak için sığınma evinde arama yaptılar. HIV önleme ilacı olan PrEP, iki oral HIV test kiti ve prezervatifleri aldılar.”

Ancak polis sonunda COVID-19'un yayılmasını durdurmak için direktifleri ihlal etmekle suçundan işlem yaptı.

Koronavirüs kuralları 10'dan fazla kişinin toplanmasına engel oluyor ancak evsiz gençler barınaklarında içerdeydi ve özel bir evde veya barınakta yaşayabilecek insan sayısında sınırlama yok.

Hastalanırlarsa veya ölürlerse, sorumluluk Uganda yetkililerinde

Bu arada polis tutukladığı üç kişiyi serbest bıraktı. Hemşire ve diğer iki kişiyi tıbbi nedenlerle serbest bıraktılar.

Bununla birlikte, 23 kişiyi 'hastalık bulaşmasına neden olabilecek ihmalkâr bir eylem' ve 'yasal emirlere itaatsizlik' ile suçladılar.

Sığınma evi sakinlerinin 20'si Kabasanda Hapishanesinde gözaltında tutuluyor. Sivil toplum liderleri, Uganda’nın hapishanelerini koronavirüsün yayılmasını önleme amacıyla boşaltılması için çaba gösterirken, bu durumun eklenmesi krizi özellikle sorunlu hale sokuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü şu uyarıda bulunuyor: “Herhangi biri hastalanır ya da ölürse Uganda yetkilileri sorumluluk üstlenmek zorundadır.”

Mahkeme 29 Nisan’da

Dahası, COVID-19 nedeniyle oluşmuş özel sektör ve kamu kısıtlamaları onların serbest bırakılmasının daha da zor olacağı anlamına geliyor.

HRAPF onları kefaletle dışarı çıkarmak istiyor. Ancak mahkemeler 'ciddi davalar' dışında kapatıldı.

Bütün bunlar avukatların gözaltında kalan 20 kişiyi görmesini zorlaştırıyor. Bağlantılı olarak, Çalışma ve Ulaştırma Bakanlığı, HRAPF'ye tutukluları ziyaret etmesine izin vermeyi reddetti. Sığınama evi sakinleri, suçlamaları yanıtlamak için 29 Nisan'da mahkemeye çıkacaklar.

Kaynak: Gay Star News


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam