24/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsellere hapis cezası öngören yasa tasarısını bugün imzaladı.

Uganda Devlet Başkanı Nefret Yasasını İmzaladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsellere hapis cezası öngören yasa tasarısını bugün imzaladı. İlk kez bir yasayı canlı yayında imzalayan Museveni, “Biz kendimizi Batı kültürüne empoze etmiyoruz. Bunun nesi yanlış? Nasıl öpüştüğünüzü bize niye göstermeniz gerekiyor?” dedi.

“Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen ve ilk olarak 2009’da gündeme gelen tasarıda idamdan vazgeçilse de eşcinsel ilişki yaşayanları ihbar etmeyenler de hapis cezasına çarptırılma riski taşıyor. Yasayla birlikte eşcinsellikle ilgili bilgi vermek de yasaklanıyor. Reşit olmayanlarla eşcinsel ilişkiye girenler ve HIV-pozitif eşcinseller için öngörülen idam cezası ise tasarının son halinde ömür boyu hapis cezası olarak değiştirildi.

Afrikalı Liderler Homofobik Nefret Saçıyor!
“Teşhircileri, (heteroseksüelleri) yoldan çıkaranları ve homoseksüel fahişeleri cezalandırmak bizim görüşümüz”, diyen Museveni yasayı Cuma günü 90. yaşgününü kutlayan, Afrika’nın en yaşlı ve en uzun süre görevde kalan lideri Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye armağan etti.

Mugabe, Temmuz ayındaki genel seçim öncesinde eşcinsel çiftlerin ya çocuk doğurması ya da hapse girmesi gerektiğini belirterek gey ve lezbiyenlerin “domuz ve köpeklerden beter” olduklarını söylemişti.

Museveni, geçtiğimiz hafta yasanın ABD-Uganda ilişkilerini zorlaştıracağını ifade eden ABD Başkanı Barack Obama hakkında da Twitter hesabından “Obama denen bu çocuk tüm saygısını yitirmiş! Eşcinseller çocuk doğuramaz,” diyerek eşcinselliği hayvanlarla ilişkiye girmeye benzetti. ABD, ülkeye yılda 400 milyon dolarlık yardımda bulunuyor.

İlgili haberler:


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam