10/05/2011 | Yazar: Ebru Öztürk

Uganda Parlamentosu ’anti-gey’ yasa tasarısı olarak bilinen ve ağır cezalar içerdiği için uluslararası topluluk tarafından sert bir dille kınanan yasayı tekrar gündemine aldı.

Uganda Parlamentosu 'anti-gey' yasa tasarısı olarak bilinen ve ağır cezalar içerdiği için uluslararası topluluk tarafından sert bir dille kınanan yasayı tekrar gündemine aldı. Yasanın bu hafta parlamentoda oylanması bekleniyor.
 
New York merkezli Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada nefret içeren bu tasarının yasalaşma riskine dikkat çekti. Komisyon direktörü Cary Alan Johnson söz konusu yasa tasarısının yeniden gündeme getirilmesiyle ülkede yaşanan anti demokratik uygulamaların da perdelenmek istendiğini söyledi
 
Eşcinsellere yönelik ölüm cezası da dahil bir çok ağır cezayı içeren tasarı eşcinsellere ev kiralayanları da cezalandırmayı öngörüyor. Tasarı ilk olarak 2009'da meclis gündemine gelmiş ancak uluslararası camianın baskısıyla karşılaşmış ve sivil toplum örgütleri tarafından ağır bir dille eleştirilmişti. 
 
Geçtiğimiz Cuma günü toplanan Uganda Parlamentosu alt komitesi eşcinsel karşıtı yasayı yeniden gündemine aldı. Tasarının mimarı David Bahati Associated Press'e yaptığı değerlendirmede “ölüm cezasını yasadan çıkardık, nihai oylamadan kısa bir süre önce tasarının son hali tekrar parlamentoya sunulucaktır” diye konuştu.
 
Bu arada parlamentoda baskı yaratan eşcinsel karşıtı rahip Martin Ssempa da yaptığı açıklamada ölüm cezasını savunmadığını ancak eşcinsellerin hapis cezası ile cezalandırılmalarını gerektiğini desteklediklerini söyledi. Ssempa yeni yasada eşcinseller için 7 yıl ağır hapis istediklerini dile getirdi. Homofobik rahip Ssempa'nın “eşcinselliğin toplumu öldürdüğü” yönündeki görüşlerinin Kadın ve Aileden sorumlu AKP'li eski bakan Aliye Kavaf'la olan paralelliği dikkat çekti.
 
New York merkezli Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada nefret içeren bu tasarının yasalaşma riskine dikkat çekti. Komisyon direktörü Cary Alan Johnson konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu yasa tasarısının yeniden gündeme getirilmesiyle ülkede yaşanan anti demokratik uygulamaların da perdelenmek istendiğini söyledi.
 
Uganda'da geçtiğimiz hafta gerçekleşen sokak gösterilerinde güvenlik güçleri 9 eylemciyi öldürmüştü. Johnson yasanın yeniden hortlatılarak bu ölümlerin de üstünün örtülmek istendiğini ifade etti. (ES)
 
Uganda: “Eşcinselleri Öldürme” Yasasını Durdur
Yasaya karşı başlatılan uluslararası imza kampanyasına için internet sitesi oluşturuldu.
 
Muhafazakâr kanun koyucular Uganda’da LGBT olmayı ölümle cezalandırılacak bir suç haline getirecek bir tasarıyı kanunlaştırmak üzereler.

Bu nefret dolu tasarı Uganda hükümetinin ülke içindeki demokrasi yanlısı güçlere karşı yürüttüğü vahşi baskı politikasının bir parçasıdır ve durdurmak için zaman tükenmekte.

Uganda Başkanı Museveni’nin “Eşcinselleri Öldürme” yasa tasarısını veto etmeye kamu önünde söz vererek insan hakları ihlallerini durdurması için bu dilekçe metnini imzalar ve paylaşır mısınız?
 
Uganda Başkanı Museveni “Eşcinselleri Öldürme” Tasarısını Veto Edeceğini Açıklamalıdır
Başkan Yoweri Museveni:

Dünya Uganda’daki insan hakları aktivistleri ile bir olmuş durumda sizden “Eşcinsellik-Karşıtlığı” tasarısını veto edeceğinize dair kamu önünde açıklama yapmanızı bekliyor.

Bu kanuna ve ülkenizde insan haklarının kötüleşmesine, Uganda’nın uluslararası toplum önünde dışlanmış bir millet haline gelmesine izin vermeyin.
http://www.allout.org/en/petition/uganda
(Çeviri: Çağrı Yüce / Kaos GL)
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam