17/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Uganda Parlamentosu’nun Aralık ayı sonunda kabul ettiği eşcinsellere hapis cezası öngören yasa tasarısına Devlet Başkanı Museveni itiraz etti.

Uganda’dan İyi Haber: Eşcinsellere Hapis Yasasına Devlet Başkanı Tepkisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uganda Parlamentosu’nun Aralık ayı sonunda kabul ettiği eşcinsellere hapis cezası öngören yasa tasarısına Devlet Başkanı Museveni itiraz etti. Uganda’nın en büyük gazetelerinden Daily Monitor’un bugün yayınladığı habere göre, Museveni 28 Aralık’ta tasarıyı eleştiren sekiz sayfalık bir mektup yazdı.
 
İlk haliyle “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen tasarıda idam cezası kaldırılsa da eşcinseller için ömür boyu hapse kadar cezalar öngörülmesi dünya kamuoyunun tepkisini çekiyor. Museveni, mektubunda eşcinsel haklarını insan hakları olarak tanımlamasa da tasarının yeterli oy çoğunluğu sağlanmadan geçmesini eleştiriyor.
 
Yasaya Karşı Olsa da Museveni’nin Gözünde Eşcinseller “Hasta”
Ne var ki, Museveni eşcinselliği bir “anormallik” olarak adlandırıyor ve şöyle ifade ediyor: “Homoseksüellik tartışmasının merkezinde şu soru yatıyor; anormal bir kişiye ne yaparız? Onu öldürür müyüz? Onu hapseder miyiz? Yoksa onu zapt mı ederiz?”
 
Uganda Devlet Başkanı eşcinselliği bir hastalık olarak görürken “tedavisinin” de endüstrileşmiş bir Uganda’nın sağlayacağı ekonomik imkânlar olduğunu iddia ediyor. Yine de ülkedeki eşcinsellik karşıtı yasaya devlet başkanlığı düzeyinde bir tepki verilmesi LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivistleri tarafından temkinli bir sevinçle karşılandı. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam