16/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Bugün Ruanda parlamentosunun alt kanadında görüşmeye başlanacak olan bir yasa tasarısı ile, Ruanda'da ilk defa eşcinselliğin suç olarak cezalandırılması öngörül

Uganda’dan Sonra Sırada Ruanda! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün Ruanda parlamentosunun alt kanadında görüşmeye başlanacak olan bir yasa tasarısı ile, Ruanda'da ilk defa eşcinselliğin suç olarak cezalandırılması öngörülüyor.

Yasa tasarısının bu hafta içersinde oylanması bekleniyor. Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları komisyonu’ndan (IGLHRC) yapılan açıklamaya göre, 217. madde “hemcinsi ile herhangi bir cinsel ilişki ya da cinsel pratik yaşayan, teşvik eden ya da gündemleştiren herhangi biri” ibaresi ile eşcinsellik suç olarak tanımlanmakta. Ruanda Milletvekilleri Meclisinin onaylamasının ardından 2010 yılının başlarında yasa tasarısının senatoya gitmesi öngörülüyor.
 
217. madde birçok bölgesel ve uluslararası konvansiyonlara aykırı olduğu gibi, Ruanda’nın temel insan hakları yasaları ve anayasasını da ihlal ediyor. IHGLRC, Afrika Lezbiyen Koalisyonu (CAL) ve Ruanda Yatay Örgütlenme Birliği’nin (HOCA) yasa tasarısına karşı bir kampanya organize etmesi bekleniyor.
 
Yapılan açıklamada, yasa tasarısının Uganda’da gündemde olan “eşcinsel karşıtı” yasanın örnek alınması ile ortaya çıktığı vurgulanıyor. Uganda’da gündem de yer alan yasa ile LGBT aktivizmi ve organizasyonlarının ve eşcinsel ilişkinin ölüm cezasına varan uygulamalarla cezalandırılması öngörülüyor.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam