04/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Ukrayna’nın en büyük Onur Yürüyüşü’ne, yürüyüşü engellemek isteyen aşırı sağ protestoculara rağmen sekiz binin üzerinde kişi katıldı.

Ukrayna’nın en büyük Onur Yürüyüşü: “Şiddete hayır, haklara evet!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ukrayna’nın en büyük Onur Yürüyüşü’ne, yürüyüşü engellemek isteyen aşırı sağ protestoculara rağmen sekiz binin üzerinde kişi katıldı.

Fotoğraf: Efrem Lukatsky/AP

Geçtiğimiz Pazar (23 Haziran) gerçekleştirilen Ukrayna’nın en büyük Onur Yürüyüşü’ne, yürüyüşü baltalamak isteyen aşırı sağ protestoculara rağmen sekiz binin üzerinde kişi katıldı.

Başkent Kiev’de gerçekleştirilen “Eşitlik Yürüyüşü” sıkı polis gözetimi altında başarıyla gerçekleştirildi. 2018’de sene 150 kadar aşırı sağcı protestocunun, yürüyüşü durdurma girişiminin ardından yüksek güvenlik önlemleri gerekli bulundu.

Reuters, Cumartesi (22 Haziran) günü, etkinliği engelleme girişiminde bulunacakları şüphesiyle 9 kişinin gözaltına alındığını bildirdi ancak yürüyüşün başlamasıyla birlikte “Utanın!” diye bağıran 1000 kadar protestocuya rağmen herhangi bir saldırı gerçekleşmedi.

Gökkuşağı renkleriyle giyinmiş kalabalıklar Kiev sokaklarından “Farklılık güzeldir”, “İnsan hakları = Mutlu ülke”, “Şiddete hayır - Haklara evet!” yazılı pankartlarla neşe içinde yürüyüşlerini gerçekleştirdiler.

Yürüyüşün organizatörlerinden Ruslana Panukhnyk, 2018’e göre katılımın 3000 kişi kadar arttığını söyledi ve ekledi: “Polisle iş birliğimizden gayet memnunuz. Bazı küçük olaylar yaşandı ancak herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Bizim için en önemli şey insan hakları.”

Yeni başkan daha toleranslı bir toplumu da beraberinde getirebilir

Yürüyüşe, aynı zamanda popüler bir aktör ve komedyen olan, geçtiğimiz ay seçimleri kazanarak Başkan koltuğuna oturan Volodymyr Zelenskiy’in yanında çok sayıda politikacı ve diplomat da katıldı. Başkanın yürüyüşe katılması, hükümetinin LGBT+ konularına daha toleranslı bir yaklaşım sergileyeceğine işaret ediyor.

Eski bir Sovyet ülkesi olan Ukrayna, LGBT+ topluluğa olan desteğini 2015'te Avrupa Birliği vizesiz seyahat anlaşmasına dahil olabilmek için onayladığı, iş yerinde ayrımcılığı yasaklayan yasa ile arttırdı.

Ancak büyük çoğunluğu Ortodox Hristiyan olan Ukrayna’da eşcinsellik yasadışı olmasa da ayrımcılık sürüyor. Eşcinsel evliliklerine ve çiftlerin evlat edilmesine hala izin verilmiyor.

Zelenskiy: “Bütün vatandaşların eşit anayasal hak ve özgürlüklere sahip”

Yürüyüşü protesto eden ve muhalefetteki Radikal Parti'nin bir üyesi olan Oksana Korchynska Reuters muhabirine “Tanrı ve Ukrayna için buradayız… Cinsel bir günah işleyen bu insanların en azından bunun propagandasını yapmamaları bizim için önemli” dedi.

Ancak Başkan Zelenskiy yürüyüş gününün sabahında, açık desteğini Facebook üzerinden şu metinle gösterdi: “Ukrayna Anayasası, bütün vatandaşların eşit anayasal hak ve özgürlüklere sahip olduğunu söylemekte.”

Tiflis Onur Yürüyüşü tehditler sebebiyle iptal edildi

Aynı gün için Gürcistan’ın başkenti Tiflis'te de bir Onur Yürüyüşü planlanmıştı ancak aşırı sağdan gelen yoğun hedef göstermenin ardından, organizatörler yürüyüşü iptal etmek zorunda kaldılar. Gürcü bir milyoner, 16 Haziran'da gerçekleştirilen bir etkinlikte; Onur Yürüyüşü’nü durdurmak için “devriyeler” göndereceğini söylemiş ve insanları tahta sopalar getirmeleri konusunda şiddeti örgütlemeye davet etmişti.

Pink News'in bu haberi Yiğit E. Korkmaz tarafından kaosGL.org için Türkçe'ye çevrilmiştir.


Etiketler: yaşam
İstihdam