08/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nin homofobi ve transfobi karşıtı öğrencileri, yönetimin ‘toplum hazır değil’ bahanesine rağmen ‘Özgür Renkler’ adı altında örgütleniyor.

Uludağ’ın Özgür Renkler’i: ‘Toplum Hazır Değil’ Bahanesine Rağmen Örgütlenen Öğrenciler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nin homofobi ve transfobi karşıtı öğrencileri, yönetimin “toplum hazır değil” bahanesine rağmen “Özgür Renkler” adı altında örgütleniyor.
 
Bu Kampüste LGBTİ’ler de Var!
Türkiye’de LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) hareketinin kalbi üniversitelerde atıyor. Homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler kendi okullarında ayrımcılığa karşı LGBTİ örgütlerini davet ederek etkinlikler düzenliyor, okuma toplantıları yapıyor, “bu kampüste LGBTİ’ler de var” diyorlar. Ne var ki homofobi ve transfobi karşıtı öğrenci örgütlenmeleri okullardaki idarî yapılardan her zaman destek alamayabiliyor.
 
Aralık ayı başında Galatasaray Üniversitesi’nde Lion Queer’in resmî olarak tanınması büyük bir sevinç yarattı. Türkiye’de ilk kez bir devlet üniversitesi, okul çatısı altında örgütlenmek isteyen LGBTİ öğrencileri yok saymadı. Bu kararın önemi şuradan geliyor: ODTÜ yönetiminin “cinsel içerikli” deyip LGBTİ’lerin resmî topluluk olmasına izin vermediği, Ege Üniversitesi’nin “toplum hazır değil” yalanını LGBTİ öğrencilere karşı kullandığı, Gaziantep Üniversitesi’nin  Benim Çocuğum belgesel gösterimini “içeriği” gerekçe göstererek yasakladığı bir yüksek öğrenim düzeninde bir şeyler yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Vakıf üniversiteleri arasında yönetim tarafından tanınan Bilkent Renkli Düşün’ün kurulma aşamasında yer almış biri olarak LGBTİ topluluklarına “herhangi bir topluluk” gözüyle bakılmadığını birinci elden deneyimledim. LGBTİ öğrencilerin hangi kampüste neler yaşadığını ilk ağızdan öğrenmek için kaosGL.org’da “Yönelim Değil Tercih Rehberi” dizisini de bu sebeple başlattık.
 
Uludağ Üniversitesi’nin Özgür Renkleri Örgütleniyor
Bugünlerde ise Bursa’da, Uludağ Üniversitesi’nde homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler heyecanla bir araya geliyorlar. 2 yıl önce üniversitede bir LGBTİ örgütlenmesi oluşturmayı hayal eden 4 arkadaş, geçen yıl okulda yapılan iki etkinlikle hiç de sandıkları gibi yalnız olmadıklarını fark etmişler.
 
Bu çekirdek kadrodan Çağatay, “zaten Görükle diye küçük bir yerde yaşıyor okuldaki öğrencilerin çoğu, orada da LGBT’lerin var olduğunu görebiliyorduk” diyor. Geçen yıl okuldaki tiyatro festivalinde Domus Sanat Çiftliği’nin “Kadınlar, Aşklar, Şarkılar” oyununa ve Kaos GL’nin homofobi karşıtı yerel buluşma etkinliğine öğrencilerin gösterdiği ilgiden etkilendiklerini anlatıyor.
 
Homofobi ve transfobinin kabul edilemez olduğu bir kampüs ortamı için harekete geçtiklerinden bahsediyor Çağatay: “Bu insanlara ulaşabilmek için okulda topluluk kurarak ismimizi duyurabiliriz ve etkinlik düzenleyebiliriz diye düşündük en başta, bu yüzden ilk hedefimiz resmî bir topluluk olarak başlamaktı.”
 
Çağatay ve arkadaşları, yaklaşık bir ay boyunca, yapacakları sunuma hazırlanarak okulda bir kurul karşısına çıkmışlar.
 
“Çok iyi geçti ve kurulda tek bir aksilik veya kötü bir durumla karşılaşmadık. Çok destek verici konuşuldu. Kurul başkanı şehir dışında olduğu için kesin kararın o geldiği zaman verileceği söylendi.”
 
İkinci Döneme Hazır Mıyız Arkadaşlar?
Bir buçuk aylık bir bekleyişin ardından Kasım sonunda haberi almışlar: Topluluk kurma işini bir sonraki döneme erteleyelim, şu an için hazır değil toplum; can güvenliğinizi düşünüyoruz.
 
İkinci dönemde kurul yeni bir bahane ileri sürer mi bilinmez ama ekip enerjisinden hiçbir şey kaybetmemiş. Özgür Renkler adıyla her hafta en az iki kez buluşuyorlar. Yeni dönemde “Benim Çocuğum” gösterimi ve queer tango etkinliği yapma planları var.
 
“Biz hazırız” demek ve Özgür Renklere’e Facebook üzerinden ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret