07/01/2011 | Yazar: KAOS GL

G-8 üyelerinin üçüncü dünya ülkeleriyle silah ticaretinin arttığına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü (ai) "Silahlar, satılan &

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye'ye Biber Gazı Satılmasın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
G-8 üyelerinin üçüncü dünya ülkeleriyle silah ticaretinin arttığına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü (ai) "Silahlar, satılan ülkelerde insan hakları ihlallerine yol açıyor" eleştirisini yaptı. Satılan göz yaşartıcı bombaların güven güçleri tarafından kötüye kullanıldığına dikkat çeken örgüt "Türkiye'ye biber gazı satılmasın" çağrısında bulundu.
 
Uluslararası Af Örgütü, gelişmiş ülkeler kulübü G-8 üyesi ülkelerin silah ticaretine ilişkin ayrıntılı bir rapor yayımladı. Zengin ülkelerin silah ticaretten büyük kazanç sağladıklarını dikkat çeken örgüt “Silahlar satıldıktan sonra yapılan denetimler yetersiz ve böylece insan hakları ihlalleri daha artıyor” bilgisini verdi.

Özellikle G-8’in AB üyesi ülkelerine çağrı yapan Af Örgütü en sert uyarıyı da Almanya’ya yaptı. 1997-2001 yılları arasında silah ticaretinde büyük farkla önde olan Almanya’nın hala ABD, Fransa, Rusya ve İngiltere ile birlikte en fazla silah satan ülkelerin başında geldiğine dikkat çekildi.

Ayrıca dünya çapında silah ihracatının neredeyse çoğunu G-8 üyesi ülkeler tarafından yapıldığını hatırlatan örgüt, “Silahlar dünyanın en sorunlu ve fakir ülkelere satılıyor. Zengin ülkeler kimlerle ticaret yaptıkları konusunu gözden geçirmeliler” çağrısı yaptı.

G-8 üyesi ülkelerin sadece silah ticaretinden elde ettikleri kazancı düşündüğüne söyleyen Af Örgütü yetkilisi Dr. Mathias John ise “Uluslararası kamuoyu Irak’taki savaştan büyük dersler çıkartmalı. Özellikle de bölgeye satılan silahların büyük ölçüde insan hakları ihlallerine yol açtığını unutmamalıyız” şeklinde konuştu. İhlallerden G-8 ülkelerinin de payı olduğuna dikkat çeken insan hakları savuncusu “Silahların satıldığı ülkelerde sıkı kontroller olmalı” dedi.

Almanya’ya yapılan en önemli eleştiri ise cephanelikler ve öldürücü olmayan mühimmatın yüksek düzeyde olması. Almanya’nın Türkiye, Pakistan, Meksika ve Suudi Arabistan gibi ülkelere cephane fabrikası açma lisansını verdiğini hatırlatan Af Örgütü “Sorunlu bölgelerde silah üretimi daha da kolaylaşıyor” uyarısını yaptı. Söz konusu ülkelere gösterilere müdahale amaçlı kullanılan göz yaşartıcı silah satışının da insan hakları ihlali anlamına geldiği belirtildi.



Etiketler: insan hakları
nefret