14/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

LGBTİ+’ların yatay ve dikey kuvvetlere katılımı odağında uluslararası alanda yerel yönetimler, Yerel Yönetimler Aktivizm Okulu’nda konuşuldu.

Uluslararası alanda ve Türkiye’de LGBTİ+’lar için iyi yerel yönetim örnekleri neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ların yatay ve dikey kuvvetlere katılımı odağında uluslararası alanda yerel yönetimler, Yerel Yönetimler Aktivizm Okulu’nda konuşuldu.

Kaos GL Yerel Yönetimler Aktivizm Okulu dün başladı. İlk gün yerel yönetimlerin önemi, bulgulama çalışmaları, SWOT analizi ve yerel yönetimlerden talepler konuşuldu. Okul’un ikinci günü Özge Kelekçi ve Kaos GL Derneği’nden Yıldız Tar’ın “Uluslararası iyi örnekler: Kim, nerede, ne yapıyor?” sunumuyla başladı. Dernek’ten Murat Köylü’nün “Uluslararası alanda yerel yönetimler” sunumuyla devam etti.

Köylü, sunumuna yatay ve dikey kuvvetlere katılımı ve Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’na göre Türkiye’nin çekincelerini anlatarak başladı:

“Yasama, yürütme ve yargı organları için belirlenen ilkeler var. Bu ilkeler arasında kuvvetler ayrılığı, denge, denetleme, çoğulculuk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, katılımcılık, yerindelik ve özerklik var. Avupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’ndaki maddelerden bazılarına Türkiye’nin koyduğu çekinceler çok önemli. Planlama ve karar alma süreçlerinin danışılması, yerel makamların iç örgütlenmelerini kararlaştırabilmeleri, yerel kişilerin görev suçlarının belirlenmesi, makamlara sağlanan kaynaklara müdahale imkanı, hibe konusunda politikalara ilişkin takdir hakkı, uluslararası birliklere katılma hakkı, başka devletlerin yerel makamlarıyla işbirliği ve özerk yönetimin yargı yoluna başvurmasına ilişkin maddeler hep çekince koyulan kısımlar.”

Sunumuna yerel yönetimlerde iyi örneklerle devam eden Köylü, İtalya’da Torino Belediyesi örneğiyle ayrımcılığı kırmayı amaçlayan yerel yönetimleri şöyle anlattı:

“İtalya’da sivil birliktelik olmadığı hâlde Torino’da yerel yönetim sivil birliktelikleri tanıyor ve “Birlikte Yaşama Sertifikası” veriyor. Aynı zamanda belediye polislerine LGBTİ+ eğitimleri veriliyor. Avusturya’da Viyana’da başka bir örnek trans kişilere cinsiyetleriyle uyumlu evlilik cüzdanı yine yerel yönetimlerin başarısı. Almanya’nın Berlin eyaletinde LGBTİ+’lara yönelik eylem planı, duyarlılık eğitimleri, kentsel komitelere ve danışma kurullarına katılım, trans ve interseksleri sağlık alanında güçlendirmek adına birimler, kentin LGBTİ tarihini belgeleme ve “Transları İstihdamda İçerme” programı yine iyi örneklerden.”

“Hollanda’da Amserdam; her belediye başkanının seçildikten sonra sorumluluk taahhüdü vermesi gereken bir yer. İş ortakları ve tedarikçilerle anlaşma yapılması gerekiyor. LGBTİ+’lar için koordinasyon birimi var, yıllık raporlar çıkartılıyor. İspanya’da Barselona translar hakkında kılavuzlar, kriterler ve tavsiyeler içeren Belediye Protokolü oluşturmuş bir yerel yönetime sahip. Yine İspanya’da Madrid; Homofobi ve Transfobiyi Durdur Programı, SOS homofobi acil yardım hattı, LGBTİ ofisi ile ayrımcı olmayan bir yerel yönetimi amaçlıyor.”

Köylü sunumuna Türkiye’den iyi örneklerle şöyle devam etti:

“SPoD’un LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolünü imzalayan 40 aday olmuştu misal. İstanbul’da Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi, LGBTİ+’lara hizmet sunan sağlık merkezi ve Gökkuşağı Şehirler Ağı’na üye olmasıyla görünür iyi örneklerimizden. Yine İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi, Onur Haftası kutlamalarına katıldı, LGBTİ istihdamına destek veriyor ve Gökkuşağı Şehirler Ağı’na üye. İstanbul’dan son olarak Kadıköy Belediyesi, farkındalık kampanyaları ve eğitimleri düzenliyor.”

“Ankara’da Çankaya Belediyesi Eşitlik Planı, “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” ve belediye personeline eğitimlerle iyi örnekler arasında. Bursa’da Nilüfer Belediyesi, Toplumsal Eşitlik Merkezi, LGBTİ istihdamı, personele eğitim, stratejik plan ve Gökkuşağı Şehirler Ağı’na üyelikle parlıyor. İzmir’de Konak Belediyesi, “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” paydaşlarından ve ücretsiz anonim HIV testi hizmeti sunuyor. Mersin’de Akdeniz Belediyesi, LGBTİ+’ların hizmet alabileceği danışma merkezi, trans personel istihdamı ve nefret suçu mağdurlarına desteğiyle biliniyor.”

Okul, Çankaya Belediyesi’nden Dide Tayfur’un “Yerel yönetim nedir, nasıl iletişim kurulur?” sunumuyla devam edecek.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları için Farkındalık ve Savunuculuk Projesi kapsamında yapılmıştır. Bu, etkinlik içeriğinin AB'nin resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

İlgili haberler:

Kaos GL Aktivizm Okulu 2: Yerel Yönetimler

LGBTİ+ örgütleri yerel yönetimlerle ilk iletişimi nasıl kuruyor?

LGBTİ+ örgütleri ve yerel yönetimler birlikte nasıl çalışıyor?

LGBTİ+’lar yerel yönetimlerden neyi nasıl talep edebilir?

“Benim belediyem” diyebilmek için: Katılım, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret