14/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Bugün Uluslararası Non-binary Günü. Bu gün, 2012 yılından bu yana her yıl 14 Temmuz'da non-binary cinsiyet kimliğine yönelik farkındalık yaratmak için kutlanıyor.

Uluslararası Non-binary Günü kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Alison Czinkota

Bugün Uluslararası Non-binary Günü. Bu gün, 2012 yılından bu yana her yıl 14 Temmuz'da non-binary cinsiyet kimliğine yönelik farkındalık yaratmak için kutlanıyor.

Deniz Gedizlioğlu, KaosGL.org için Verywellmind.com ve Vice.com’dan derlediği şemsiye terimlerde non-binary ifadesini şöyle tanımlıyor: “Cinsiyet kimliği, salt kadın ya da salt erkek olarak tanımlanamayacak, kimisine göre ikisinin arasında, kimisine göreyse ikisinin de dışında bir cinsiyet kimliğini deneyimleyen insanları tariflemek için kullanılan terimlerden yalnızca biridir. Non-binary bireyler, cinsiyet kimliklerini gender fluid (cinsiyet kimliği akışkan) ya da agender (cinsiyetsiz) gibi başka terimlerle, üçüncü bir cinsiyet olarak ya da tamamen başka bir şekilde de tanımlayabilir.”

Gedizlioğlu non-binary kişilerin zaman zaman trans kategorisinin içinde değerlendiğine dikkat çekiyor: “Non-binary insanlar, zaman zaman daha geniş bir trans kategorisinin içinde değerlendirilmektedir. Bu önemli bir dönüşüme işaret eder, çünkü trans cinsiyet kimliği tarihsel olarak çoğunlukla ikili cinsiyet sistemi içinde bir taraftan diğerine geçiş olarak düşünülmüştür. Trans bireylerin erkek ya da kadın cinsiyetine doğru yönelmesi gerektiği düşüncesi, özellikle tıp camiasında son derece güçlü ve bir o kadar sorunludur.”

Uluslararası Non-binary Günü’nde kaosGL.org okuyucuları için non-binary kişilerin yaşamlarına dair hazırlanan illüstrasyonlar seçtik. Cinsiyetin “iki”ye sığmadığı ve tüm temel haklardan non-binary kişilerinde yararlanabileceği ikili olmayan bir dünya umuduyla sizleri görsellerle baş başa bırakalım.

uluslararasi-non-binary-gunu-kutlu-olsun-1

İllüstrasyon: Soofiya

 uluslararasi-non-binary-gunu-kutlu-olsun-2

İllüstrasyon: Gaysı

uluslararasi-non-binary-gunu-kutlu-olsun-3

İllüstrasyon: Phoebe Helander

uluslararasi-non-binary-gunu-kutlu-olsun-4

İllüstrasyon: Gaysı


Etiketler: yaşam
İstihdam