09/03/2009 | Yazar: Burcu Ersoy

Bu 8 Mart Bir Başka Güzeldi…

Ulus'tan Kızılay'a: Kadınlar Meydanı Boş Bırakmadılar! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu 8 Mart Bir Başka Güzeldi…

7 Mart’ta Ulus Meydanı’ndan Kızılay’a; 8 Mart’ta Kolej Kavşağı’ndan SSK iş hanı önüne, oradan Mülkiyeliler Lokali’ne ve son olarak Yüksel Caddesi’nden Metro Karanfil Sokak çıkışına.. Senelerdir Ankara’da 8 Mart etkinlikleri hiç bu kadar dolu dolu geçmemişti.
Fotoğraflar için: http://kaosgl.org/content/8-mart-dunya-kadinlar-gunu-ankara


 
Feminist(B)iz oluşumunun düzenlediği ‘Meydanı Boş Bırakma, Haydi Kadınlar Ulus’a!’ eylemi 7 Mart günü 12.30’da başladı. ‘Kadınlar Artık Susmayacak’ pankartı Ulus Meydanı’nın direklerine gerilmiş, ardındaki kadınlar aynı sloganla seslerini yükseltti. ‘İbo Maçoluğuna Son’, ‘İş Yerinde Tacize Ses Çıkart’, ‘Namusumu kaybettim, aramıyorum’, ‘Susma Haykır Eşcinseller Vardır’, ‘Haklı Şiddet Yoktur’, ‘Dayak Aileden çıkmadır’ dövizlerden sadece bir kaçıydı. Üzerine kırmızıyla ‘Nefret Cinayetleri Politiktir, Katilleri Biliyoruz’, ‘Türkiye’de Her 10 Kadından 1’i Aile İçinde Şiddet Görüyor’ yazılı beyaz çarşafları giymiş kadınlar, eylem sonunda üzerlerindeki çarşafları atarak, yere serili olan ‘İnadına İsyan İnadına Özgürlük’ ve şiddete uğrandığında yapılacakların yazılı olduğu büyük çarşafı hep birlikte kaldırarak özgürlük mücadelelerine vurgu yaptılar. Meydanı halaylarıyla da boş bırakmayan kadınlar, şarkılar, türküler söyleyerek Kızılay’a kadar da yürüdüler.
 
8 Mart Etkinlikleri ise, son senelerde gelenekselleştiği üzere Ankara Kadın Platformu’nun düzenleyiciliğindeki miting ile Kolej Kavşağı’ndan başladı. ‘Dünya’yı değiştirmek için yürüyoruz’ pankartının arkasından oluşturulan yürüyüş kortejinin en önünde Feminist(B)iz oluşumu, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve onların arkasından da ortak pankart oluşturmuş olan Anti-kapitalist Kadınlar, Kaos GL, Kırmızı Şemsiye ve Pembe Hayat’tan kadınlar birlikte yürüdü.

Ziya Gökalp Caddesi boyunca yürüyüşlerini sürdüren kadınların ardında ise, anayol üzerinde yerlerde yazılı olarak bıraktıkları sloganlar dikkat çekiyordu. İç içe geçmiş feminalar ve ‘Lezbiyenler Vardır’ bu sloganlardan en çok göze çarpanlarındandı.

Miting alanına gelindiğinde ise, kürsüden hoş geldin mesajları okunmaya başladı. Önce sadece Anti-kapitalist Kadınlar sanılarak unutulan, kürsüye hatırlatılmasının ardından ortak pankartın diğer bileşenleri olan, ‘sek işçilerinin sendikalaşması için çalışan’ Kırmızı Şemsiye, ‘heteroseksizme karşı mücadele eden’ Kaos GL ve Pembe Hayat’tan kadınlar şeklinde ayrı ayrı selamlandı. 
 
Sadece kadınların katılımına açık olduğu belirtilmiş olan mitinge gelen ‘Marksist Bakış’ çoğunluğu erkeklerden oluşan bir grupla korteje dahil olmak istedi. Eylem komitesinin uyarılarına aldırmayan grup miting alanına kadar yürüdü ve miting boyunca da en arkada saflarını korudu.. Bunun üzerine rahatsızlıklarını bir şekilde dile getirmek isteyen feministler miting sırasında spontane bir eylem gerçekleştirdi ve Marksist Bakış pankartının önüne giderek yere gruba dönük olarak ‘Feminist Bak!’ yazdı. 

Bu arada, erkeklerin de katılımına açık olan Devrimci 8 mart Platformu’nun mitingi Abdi İpekçi Parkı’nda gerçekleştirildi..
 
Okunan basın açıklamaları, yerel seçimler nedeniyle sözlerini kürsüye taşıyan belediye başkanı ve muhtar adayı kadınların konuşmaları ardından, Gül Dünya Sanat Topluluğu şarkılarıyla miting alanını coşturdu ve ardından çalışan müziklerle dans eden halay çeken kadınların enerjisi bitmek bilmedi. Genelde konuşmaların ardından dağılan kadınlar, bu sefer erkenden ayrılmamış, üstelik devamı için de Mülkiyeliler Lokali’ne çağrılmıştı. Kadınlar ayrılırken, tekrar anayolda yerlere yazılmış olan sloganlar kalmıştı miting alanında: ‘Kocana Sorma Kendine Sor’, ‘Mazoşist olma, Feminist ol’, ‘Eşcinseller Burada’, ‘Lezbiyenler Vardır’, ‘Zarımın Bekçisi Olma, Sen Çüküne Sahip Çık’, ‘Elini Vajinamdan Çek!’, ‘Feminist(B)iz’ ve çeşit çeşit feminalar..


Etiketler: insan hakları
nefret