05/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Medya Okulu, üniversite öğrencileri için haber yazım ve dijital savunuculuk atölyeleri ile 2019’a merhaba dedi.

Üniversite öğrencileri Medya Okulu’nda buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Okulu, üniversite öğrencileri için haber yazım ve dijital savunuculuk atölyeleri ile 2019’a merhaba dedi.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, Hacettepe QueerDeer ve Ankara Üniversitesi QueerAnka’dan öğrenciler medyada nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı hak haberciliği için bir araya geldi. Kaos GL’nin Medya Okulu kapsamında öğrenciler 3 Mart’ta ODTÜ Mezunlar Derneği’nde temel habercilik, görsel tasarıma giriş, sosyal medya ve basın ile iletişim atölyelerine katıldı.

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, Medya Okulu’nun ilk oturumunda haber yazımına ilişkin temel ilkeleri aktardı. Nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı hak haberciliğinin önemine dikkat çeken Tar, Kaos GL’nin 2018 Medya İzleme Raporu sonuçlarını paylaştı.

Medya İzleme Raporu

2018’de yazılı basındaki haber ve yazıların yarısının LGBTİ+’lara yönelik önyargıları beslediğini ve haberlerde ayrımcı dil ve nefret söyleminin yoğun şekilde kullanıldığını hatırlatan Tar, şöyle devam etti:

“Araştırmanın genel sonucu 2018’de yazılı basında yayınlanan haber, söyleşi ya da köşe yazılarının neredeyse yüzde 50’sinin (1148) hak haberciliği ilkelerine uygun olduğunu ortaya koyuyor. Bütün metinlerin neredeyse yarısını oluşturan 1130 metinde ise LGBTİ+’ların temel hakları ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da metinlerin LGBTİ+’lara ilişkin önyargıları besleyen içerik tercih edildi.”

Tıklayın: 2018’de haberlerin yarısı LGBTİ+’lara yönelik önyargıları besledi!

Tar; haberde nefret söylemi, nefret suçu ya da ayrımcılığın nasıl tespit edilebileceğinin yanı sıra LGBTİ+ kimlik ve varoluşları “hastalık”, “suç”, “günah”, “ahlaksızlık”, “anormal” gösteren haberlerin nasıl incelenebileceğini de gösterdi. Önyargı başlığı altında ise stereotipleştirme, magazinleştirme, kriminalleştirme, marjinalleştirme gibi kavramlardan bahsetti.

Atölyenin devamında katılımcılar, nefret söylemi, ayrımcılık ya da önyargı içeren bir haberi hak temelli bakış açısıyla yeniden kurgulayıp, yazdı.

Dijital savunuculuk için araçlar

Okulun ikinci bölümünde Tar, “sosyal medyada içerik paylaşırken nelere dikkat etmeliyiz” diyerek Twitter ve Facebook’ta kurumsal sosyal medya hesabı yönetmek üzerine konuştu. Sosyal medya eylemleri ve kampanyalarda nelere dikkat edileceğini aktardı. Tweetdeck gibi araçları tanıttı. Dijital savunuculuğun önemine değindi.

Üçüncü bölümde ise temel düzeyde tasarım üzerine atölye yapıldı. Tar; dijital aktivizminin yeni araçlarını tanıttı ve bunları kullanmanın en pratik yönlerine değindi. Görsel hazırlamanın yeni gelişen dijital araçlarla oldukça kolay bir hale geldiğini belirten Tar, canva aracılığıyla ile afiş ve broşür tasarlamayı öğretti, katılımcıların kendi giflerini hazırlamasına yardımcı oldu.

Okulun son oturumunda ise medya kuruluşları ile iletişim için uygulamalı röportaj atölyesi yapıldı.


Etiketler: medya
İstihdam