26/03/2013 | Yazar: Zeynep Akkuş

Uluslararası Akşit Göktürk Konferansı’na açılış konuşmacısı olarak çağrılan Amerikalı yazar Caitlin R. Kiernan, Türkiye’de translara yüksek oranda şiddet uygulandığını gerekçesiyle daveti geri çevirdi.

Ünlü Trans Kadın Yazar, İstanbul Üniversitesi’nden Gelen Daveti Reddetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Akşit Göktürk Konferansı’na* açılış konuşmacısı olarak çağrılan Amerikalı yazar Caitlin R. Kiernan, Türkiye’de translara yüksek oranda şiddet uygulandığını gerekçe göstererek daveti geri çevirmek zorunda kaldığını açıkladı.
 
Kendisi de bir trans olan Kiernan, twitter’da ve blog’unda yaptığı açıklamalarda katılmama kararını vermesinin kendisi için çok zor olduğunu, hatta böyle bir karardan ötürü kendisini korkak gibi hissettiğini ve bu yüzden daima pişmanlık duyacağını belirterek şunları yazdı:
 
“6 Mart günü İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden, Kasım ayı başında düzenlenecek Dördüncü Uluslararası Akşit Göktürk Konferansı’na açılış konuşmacısı olarak katılma daveti aldım. “Delilik ve Edebiyat” konulu bir sunum yapmam istendi. Bu davete hem çok şaşırdım, hem de çok sevindim. The Drowning Girl: A Memoir adlı romanım da yakında Türkçe olarak yayımlanacağı için, bunun bir daha bulunmayacak bir fırsat olduğunu düşündüm. Zaten İstanbul, ölmeden önce görmek istediğim 15 şehir arasında yer alıyor.
 
“Yine de düşünmek için süre istedim. Sonuçta masrafları karşılanacak olsa da, çok sık yolculuk yapmayan ve 1997 yılından beri ülkesinden dışarı çıkmamış biri için göz korkutucu bir gelişmeydi bu. Türkiye’nin trans dostu ülkelerden biri olmadığını biliyordum ama bazı kaynaklara göre trans bireylere şiddet uygulanması konusunda dünyada ikinci sırada yer aldığından ve çoğu kez bu olaylara polisin de dâhil olduğundan haberim yoktu. Buna rağmen önceleri gitmekte kararlıydım. Araştırmalarım devam ettikçe (Linkleri burada paylaşacak değilim, zaten Google’a “transseksüel + şiddet + Türkiye” yazmanız yeterli olacaktır) Kathryn endişelenmeye başladı; hatta benden daha çok endişeliydi. Sonuçta Türkiye’deki trans bireylere yönelik muamele berbat, çoğu kez de korkunç boyutlara ulaşıyor.
 
“Kararsız kaldım ve düşünmem için bana tanınan üç hafta çabucak geçiverdi. Sonunda [25 Mart sabahı], büyük ölçüde Kathryn’in endişelerini de göz önünde bulundurarak, üniversitedeki bölüme daveti geri çevirmek zorunda olduğumu haber verdim. Bu konuda kendimi çok kötü hissediyorum çünkü o güzel şehri görmeyi, büyüleyici kültürünü tanımayı çok istiyordum. Kadınlara ve LGBT bireylere yaklaşımına rağmen İslam uzun zamandır ilgimi çekiyor ki, bu yaklaşımın Amerikan Hıristiyanlığının bize olan yaklaşımından ve eskiden beri bizi nasıl gördüğünden pek de farklı olduğunu söyleyemeyeceğim.
 
“Duyduğum pişmanlığı anlatacak söz bulamıyorum. Belki de şehri görmem için elime geçen tek fırsattı ve böylesi prestijli bir konferansa konuşmacı olarak çağırılmak benim için büyük bir onurdu. Mesele kendi güvenliğimi ön plana almam değil. Mesele Kathryn’in, ailemin ve arkadaşlarımın endişelendiğini görmek istemeyişim. Belki de gitsem hiçbir şey olmayacak. Başıma Alabama, Georgia ve Mississippi sokaklarında gelebileceklerden daha kötüsü de gelmeyecek. Ancak, daveti geri çevirdim. Ama bu davet için minnettarım ve her zaman da minnettar kalacağım.”
 
1964 doğumlu Caitlin R. Kiernan, dünya genelinde bilimkurgu ve karanlık fantezi alanında yayımladığı sekiz romanı, sayısız çizgi romanı, 200’ün üzerinde kısa öyküsü, “novella”ları ve vinyetleriyle tanınıyor. Dublin’de doğan, küçük yaşta annesiyle birlikte Birleşik Devletler’e göç eden Kiernan, fotoğrafçı ve oyuncak bebek tasarımcısı olan partneri Kathryn A. Pollnac’la birlikte Providence, Rhode Island’da yaşıyor. Yazarın The Drowning Girl: A Memoir adlı romanı önümüzdeki günlerde Türkçe olarak da yayımlanacak.
 
* 1962-1988 yılları arasında İ.Ü. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde görev yapmış olan ünlü dilbilimci, edebiyat eleştirmeni, yazar ve çevirmen Prof. Dr. Akşit Göktürk’ün anısına 1999 yılında edebiyat ve eleştiri konularında bildirilerin sunulduğu akademik nitelikli bir “anma konferansı” olarak başlamış, 2010 yılından itibaren “Uluslararası Akşit Göktürk Konferansı” adıyla her yıl İngilizce olarak düzenlenmeye devam etmektedir.
 
 

http://www.istanbul.edu.tr/edebiyat/ide/etkinlikler.html 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam