03/04/2013 | Yazar: Murat Köylü

Başkan José Mujica’nın da eşit evliliği desteklediği Uruguay’da geylerin ve lezbiyenlerin evlenebilmesini sağlayan yasa tasarısı Senato’da onayladı.

Uruguay Senatosu Eşit Evliliği Onayladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başkan José Mujica’nın da eşit evliliği desteklediği Uruguay’da evlilik eşitliği yasa tasarısı Senato’da onayladı.
 
Uruguay’da geylerin ve lezbiyenlerin evlenebilmesini sağlayan yasa tasarısı dün Senato tarafından onaylandı. 23 olumluya karşı 8 ret oyu ile geçen tasarının yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun için, tasarının milletvekilleri ve başkan tarafından da benimsenmesi gerekiyor. Uruguay Başkanı José Mujica’nın eşit evliliği desteklediği biliniyor.
Geçtiğimiz senelerde Uruguay eşcinsellerin medeni birliktelik anlaşması (civil partnership), çocuk evlat edinme ve orduda çalışma haklarını teslim etmişti.
 
Böylece eşit evliliği tanıyan bölge ülkeleri Arjantin ve Meksika’ya Uruguay da katılacak.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan insan hakları örgütleri, eşit evliliği bir ülkenin daha tanımasının, küresel ölçekteki eşitlikçi ve ayrımcılık yapmayan medeni hukukun gelişimi için önemli bir kazanım daha olduğu görüşündeler.
 
Medeni kanunda yapılacak yenilikler arasında, çiftlerin çocuklarına istedikleri soyadını verebilmeleri hakkı da var. Bir başka düzenleme de ana rahmi dışında döllenmeyi ve kürtajı bireysel özgürlükler arasında tanımlıyor.
 
Katolik Kilisesi’nden kardinallerin yasaya karşı son bir hamle yapmaları bekleniyor. Son seçilen Papa II. Francis’in Arjantin’deki süreçte eşit evliliğin yasalaşmasına karşı çıktığı ve bunu "Tanrı’nın işine karışmak" olarak nitelendirdiği hatırlanıyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam