24/10/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Uruguay’da yeni geçen bir yasa ile cinsiyet geçiş ameliyatı ve hormon masraflarını devlet karşılayacak.

Uruguay: Translara kamuda iş imkanı sağlanacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uruguay’da yeni geçen bir yasa ile cinsiyet geçiş ameliyatı ve hormon masraflarını devlet karşılayacak. Ayrıca translara kamuda iş imkanı da sağlanacak.

Fotoğraf: Aktivistler translara haklarını sağlayan yasayı kutlarken, AP

Uruguay’da Kongre trans haklarına ilişkin bir yasayı onayladı. Bu hafta oylanan kanun daha önce Senato tarafından da onaylanmıştı.

Kanun; cinsiyet geçiş ameliyatı ve süreçteki hormon masraflarının devlet tarafından karşılanacağını belirtiyor. Yine kanuna göre önümüzdeki 15 yıl içinde translara kamuda istihdam sağlanacak.

Kanun ayrıca Uruguay’da 1973-1985 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde gözaltına alınan, tutuklanan, zulüm gören transların yaşadıklarını telafi edebilmek için kamu görevlerinde translara yüzde 1’lik bir kota konulmasını ve emekli maaşı ödenmesini öngörüyor.

Uruguay’da LGBTİ+ hakları

Uruguay’da, evlilik dışı beraberliklerle ilgili bir yasa 2007’de kabul edildi. İki yıl sonra, gey çiftlerin çocuk evlat edinmesini olanaklı kılan yeni bir çocuk koruma yasası onaylandı. Aynı yıl “Cinsiyet Kimliği Yasası” kabul edildi.

Bu gelişmelerden ancak altı yıl sonra, Nisan 2013’te, Uruguay eşit evlilik yasasını onayladı. 2011’den beri sivil toplum gruplarının desteklediği bu yasanın ilk metni ulusal LGBTİ kolektifi Ovejas Negras tarafından kaleme alındı.

Eşit Evlilik Yasası’nın kabul edilmesi ülkedeki diğer hukuki değişiklikleri de tetikledi, geçerliliğini yitirmiş olan Medeni Kanun’da reform yapıldı. Örneğin, kadınların tek taraflı boşanma hakkı bu reformlarla yeniden düzenlendi ve kadının da erkeğin de boşanma davası açabileceği şekliyle güncellendi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret