28/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Utançtan onura dil, kavramlar ve hisler İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda tartışıldı.

Utançtan onura dil, kavramlar ve hislerimiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Utançtan onura dil, kavramlar ve hisler, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda tartışıldı.

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda “Kavramını Al da Gel” atölyesi yapıldı. Dün (27 Haziran) Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliği Kaos GL’den Yıldız Tar yürüttü.

Yıldız Tar ise, “homoseksüel” kelimesinin tıpta, medyada, ansiklopedilerle ve gündelik dilde nasıl kullanıldığının peşine düştü. Tar, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bağlamında dilden kovulma, dilsel tecrit, dile geri çağrılma ve bu sürecin hiyerarşik yapısını anlattı:

“Kendi hayatınızı, deneyiminizi anlatacak kelimelerinizin dahi olmaması dilden kovulmaya tekabül ediliyor. Kovulduğunuz dile geri çağrılırken de üretilen kavramlar her zaman başka anlamlarla işaretleniyor. Utanç gibi duygular bu kavramlara etiketleniyor ve geri çağrıldığınız yer; sabitlenmiş, terbiye edilmiş bir yer oluyor. En baştan kovulduğunuz yere bu sefer deneyiminiz hakkında sabit ve çoğu zaman utanç gibi duygularla bezenmiş bir şekilde geri çağrılıyorsunuz.”

Tar’ın konuşmasının ardından katılımcılar; lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks gibi kimliklerin yanı sıra “ibne, top, ablacı, sevici” gibi kelimeleri ve bu kelimelerle karşılaşma hikayelerini, kelimelere yüklenen ve yükledikleri anlamları konuştu.


Etiketler: yaşam
İstihdam