12/11/2008 | Yazar: Barış Sulu

Üzmez’i canavarlaştırmanın yollarından biri onu eşcinsel olarak sunmak mı?  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Leman dergisi, Hüseyin üzmez olayını kapağına taşıyor. Teke tek programına çıkan Hüseyin Üzmez Fatih Altaylı’yı taciz ederken karikatürize edilmiş. Bu kapağa sırf karikatür deyip geçebilirsiniz ya da bu karikatürün alt metinini okuyabilirsiniz. Aslında bu karikatür eşcinsellere ilişkin önyargılı tutumları besleyen bir karikatür, çünkü… “Çünkü”sünü Kaos GL yerel muhabirlerine ve medya izleme e-grubu üyelerine sorduk

"Zenci”ler de sapık mı?

Erkan Alçam, İstanbul

Bu tam bir ırkçılıktır ve ırkçılık, ırkçı esprilere teslim edilmemelidir. Sevgili komik Leman dergisi sapıkların eşcinsel olma potansiyelinin hazırda bulunduğuna mı dikkat çekmek istedi? İyi niyet ne aranır ne de bulunur bu karalamada… Bundan sonraki öneri karikatür konum: ‘’Hüseyin Üzmez’’i “Zenci” olarak da göstermesidir.

Leman dergisi eşcinsellerden özür dilemeli!

Pelin Kalkan, Eskişehir

Medyanın ister ana akım olanı isterse alternatif ya da eleştirel olanı maalesef konu eşcinselliğe bakış açısı olduğunda değiş(e)miyor!

Kaş yapayım derken resmen tüm eşcinsellerin gözünü oyan bu karikatür içler acısı bir anlayışa ve zihniyete sahip olduğum(n)uzu ortaya çıkarıyor!

Hüseyin Üzmez'i "sapık" olarak anlatmaya çalışan Leman, sapıklıkla eşcinselliği arka plan olarak birleştirerek bilinçaltımıza işlemeyi elden bırakmamış!

Bu davranış her açıdan sıkıntılı bir durumdur. bir eleştiriyi yaparken dikkatlice düşünmek gerekir. Leman dergisini ve karikatürü çizen kişiyi kınıyor, bu yanlış algı ve davranışlarını hem kendileri için hem de toplumsal algı için düzeltmeleri gerektiğini düşünüyorum. Leman dergisinin tüm eşcinsellerden özür dilemesi gereklidir.



Eşcinsel olarak değil ama her şeyi potansiyel cinsel bir meta olarak algılayan bir yaratık gördüm.

Betül Sezgin, Afyon

Bu karikatüre baktığımda Üzmez'i “eşcinsel” olarak değil de baktığı her şeyi potansiyel cinsel bir meta olarak algılayan bir yaratık gördüm. Orada bir kız çocuğu, kadın, erkek, eşek ya da kaktüs de koyulsaydı bu kişi aynı tepkiyi verecekti. Üzmez karakteri(!) kendini her yerde her biçimde gösterebilir (tıpkı dindar olarak gösterdiği gibi).

Üzmez'e sadece söylenecek tek bir şey kaldığını düşünüyorum. Halk arasında gayet yaygın kullanılan bir kalıp söz olarak, "Kırkından sonra AZANI teneşir paklar." en kısa zamanda sizi de göreceğiz inşallah. Bu arada gazeteci vurdurduğunu canlı yayında söyleyip sonrada tüm gazetecilerin kapısını çalan Üzmez’e kolay gelsin diyorum.

Komik değil traji-komik!

Can Koçanalı, Ankara

Leman dergisinin Hüseyin Üzmez'i bir yüz olarak dergi kapağına taşıması gayet normal bir durum olarak algılanabilir. Yalnız derginin ''eşcinsel'' olma durumunu kasıtlı olarak homofobik bir izlenim yaratmaya uygun olarak betimlenmesi beni çok rahatsız etti. İçlerinde Fatih Altaylı'nın da bulunduğu basından bir kesimin bu kapak karikatürünü çok komik bulduğunu okudum; fakat bir eşcinsel olarak bu kapak bana komik değil traji-komik geldi. Eşcinsellere yönelik bir saldırı içerdiği izlenimini oluşturdu. Umarım bu durum bir daha tekrarlanmaz.

Alex Bora, Hatay

Leman Dergisini web sayfasına tepkilerimizi vermeliyiz. “İnsanlıkla bağdaşmayan biri”ni nasıl olurda eşcinsel gösterirler aklım almıyor.

Çocuk istismarı konusunda her platformda suç teşkil eden bir durum medyamızı şuan için meşgul etmekte. Haliyle de Leman dergisi kendi sosyal bilinci ile bu konuyu kapak olarak seçmiş ve yorumlamış. Karakterin konuşma balonunda yer alanlar ile genele bir gönderme söz konusu, çoğu kişinin belki de dönem dönem kendince mazeretleri bu tarz kelimeler idi ki yoğunlukla dini kendilerine araç olarak kullanan kişilerde yoğunlukla bu görülmekte.

Özkan Yılmaz, Ankara

Kişinin sapkınlığına dikkat çekilmeye çalışılan kapakta bir erkeğe masa altından sarkıntılık yapması 2 farklı açıdan değerlendirilir ise daha olumlu olur gibi;

1-) Eşcinsellik göz önünde bulundurulmaksızın çizilmiş olabilir?

Bu durumda, Hüseyin Üzmez kişisinin küçük bir kız çocuğuna karşı cinsel istismarı ile sapıklığı dile getirilmiş olur. Ve yanılmıyorsam katıldığı program Teke Tek olduğu için de Fatih Altaylı ile resmedilmiş, haliyle de karakterin sapıklığı program sunucusuna karşı çizilmiş. Anlatılmak istenen mesaja uygun bir çizim olabilir.

2-) Eşcinsellik göz önünde bulundurularak çizilmiş olabilir?

İşte bu noktada eğer çizer eşcinsellik fikri üzerinden bir çizim yaptı ise ciddi anlamda yoğun bir homofobi ile karşı karşıyayız demektir. Karakter masa altından bir erkeği taciz etmektedir, ancak bu karakter aynı zamanda cinsel istismardan dolayı da sapık bir kişiliktir ve belki de karikatür içerisindeki gizli mesaj eşcinselliğin sapık bir ilişki oluşu, sapkınlık oluşudur. En azından sapık bir kişi üzerinden aktarımda bulunulduğu için böylesi yorumlanabilir.

Kişisel fikrim ise çizerin 1. ihtimal doğrultusunda yani eşcinselliği düşünmeksizin çizmiş olabileceği yönündedir.

“Leman dergisinin 5 Kasım'ki sayısında toplumun iğrenerek baktığı Hüseyin Üzmez bir eşcinsel olarak tasvir edilmiş”

Adam Swetty, Samsun

Hafızalardan silinmeye çalışılan Hüseyin Üzmez'in bir de eşcinsel olarak ifade edilmesine nasıl bir tepki verilmeli gerçekten bilemiyorum. Özgürlüğünü her zaman savunduğumuz mizah dünyasından sırf Hüseyin Üzmez'i daha da aşağılamak ve sözüm ona "bunlardan artık her şey beklenir..." düşüncesini ifade edebilmek için toplum tarafından dışlanan eşcinselliğin bir aracı olarak kullanılmasına nasıl bir yanıt verilir bilemiyorum. Çizimi yapan Bahadır ve Suat'ın çizimi yaparken eşcinselleri aşağılamak amacında olduklarını düşünmüyorum, düşünemiyorum... Özelikle üslubuna kişisel olarak sempati beslediğim Bahadır Boysal'dan böyle bir çizimin çıkmasını talihsizlik ve kendi adıma hayal kırıklığı olarak niteliyorum. Gerçekten çok üzüldüm.

Aslında dergiye şöyle bir göz atıldığında eşcinselliğin bir mizah ve aşağılama aracı olarak kullanıldığı açıkça görülebilir. Özellikle son sayfadaki karikatürde Hıristiyanları da kırabilecek ifadeler içermektedir ne yazık ki. Özgün karakterler yaratamadık bari işi sözle bitirip dikkat çekelim demek sanırım mizah dünyasının da ruhuna aykırı, yanılıyor muyum ?

Eşcinselliğin mizah dünyasında kullanılışına hiç bir sözüm yok, bu zaten batıda ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde sıradan ve normal bir durum olarak görülmektedir. Ama eşcinselliğin - özellikle de mizah dünyasında- aşağılık bir durum olarak gösterilip insanlara hakarette bir aracı olarak kullanılması kabul edilebilir bir şey değil. Bunu yapanlar sadece kendi sempatizanları ve muhafazakâr kesim tarafından takdir edilirler. Eğer istedikleri de buysa zaten, diyecek bir sözümüz yok.

Otoritenin yani toplumsal ahlakın (!) yasalarına boyun eğen bir mizahçı benim gözümde heteronorm döneminden otonom dönemine geçemeyen 6-7 yaşında bir çocuk mantığına sahiptir...

Başka açılardan bakıldığında karikatürde, özgür medyaya da bir gönderme bulunabilir. "Beni savunmazsanız kötü duruma düşersiniz", der gibi...

Amaç ne olursa olsun, eşcinselliğin aşağılık bir durum gibi gösterilip Hüseyin Üzmez'le eşleştirilmesi kabul edilir bir durum değil, olamaz da. Ama ben yine de gerçek niyetin bu olduğunu düşünmüyorum, düşünmek de istemiyorum."

Sapıklık!

Kamil Yılmaz

Ben bu durumu fazla çirkin buluyor ve bilinçsiz homofobi olarak değerlendiriyorum. Hüseyin Üzmez'in son zamanlarda medyada ve halk arasında nasıl nitelendirildiğini/karşılandığını biliyoruz: sapık. Ve bu sapıklık durumunu Leman dergisinin eşcinsellikle örtüştürmesi medyanın bir kez daha eşcinselliğe nasıl yaklaştığını ortaya koyuyor: SAPIKLIK.

Eşcinsellik o kadar basit ve iğrenç bir şey değil.

Serkan Yıldız, Muğla

Dünyada ve özellikle ülkemizde en bilgili gördüğümüz veya bize öyle oldukları gösterilen BÜYÜKLERİMİZ eşcinsellik hakkında o kadar bilgisiz ki, bir Hüseyin Üzmez sapıklığını bile eşcinselliğe bağlayabiliyorlar. Eşcinsellik o kadar basit ve iğrenç bir şey değil. Daha doğrusu basit ve iğrenç bir şey değil. Bu karikatürü oluşturan kişinin kendisiyle veya geçmişte özellikle eşcinsel birileriyle problemi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bir intikam almadır. Aşağılamadır. Küçük düşürmedir.

Hem Hüseyin Üzmez’i hem de Leman dergisini kınıyorum...

Alp Deniz, Yozgat

78 yaşında bir insanın, küçük bir çocuğunu taciz etmesi insanlık dışı bir olaydır ve bu “insan” dediğimiz kişiyi eşcinsel olarak gösteren yayın kuruluşunun yaptığının da ne kadar yayın ilkerlerine sığdığını göstermiştir. Eşcinselliğin böyle bir insanla bağdaştırılması çok saçma ve gereksizdir. Din istismarcısı bir kişinin kapak sayfasına konması o yayın kuruluşuna yakışır ama eşcinsel olarak gösterilmesi çok saçma ve aptalca hem Hüseyin Üzmez’i hem de Leman dergisini kınıyorum...

Etiketler: medya
İstihdam