23/03/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Dinci muhafazakâr Vahdet gazetesi, Ankara Üniversitesi’nde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) haklarını savunan başörtülü öğrencileri ‘başörtüsünün içini boşaltmakla’ suçladı.

Vahdet’ten başörtüsü ayrımcılığı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dinci muhafazakâr Vahdet gazetesi, Ankara Üniversitesi’nde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) haklarını savunan başörtülü öğrencileri “başörtüsünün içini boşaltmakla” suçladı.
 
LGBTİ’lere yönelik nefret saçan haberleriyle bilinen Vahdet gazetesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğrenci Topluluğu’nun üniversite genelindeki LGBTİ Dayanışması’na destek amaçlı stant açıp panel düzenlemesini hedef aldı.
 
Vahdet başörtülüleri tektipleştirme derdinde
 
“Bir kısım ‘türbanlı’ öğrencinin cinsî sapkınlarla kol kola ‘sapkınların hakları’ için etkinlik düzenlemesi, başörüsünün içinin boşaltılmasında gelinen noktayı gözler önüne serdi” diyen gazete, haberde kullandığı fotoğraflarda başörtülü öğrencilerin yüzlerini mozaikledi.
 
“Heteronormatif olmayan bir sosyal hizmet mümkün” başlıklı etkinliğe destek veren Kaos GL Derneği’ni “sapkınların derneği” olarak adlandırmaktan vazgeçmeyen Vahdet, Sosyal Hizmet Uzmanı öğretim görevlisi Nazlı Gizem Yıldırım’ın sapkın kesimlerle işbirliği içinde olmasıyla tanındığını belirtti.
 
“Sosyal çalışma, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı durmalı”
 
Sosyal çalışmanın insan hakları ve sosyal adalet temeline dayalı bir disiplin olduğunun altını çizen Yıldırım, kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu:
 
“Kişileri uyumlandırmaktan ziyade baskılar karşısında güçlendirmeye, onları özgürleştirmeye çalışır. Bu sebeple sosyal çalışma, insanları kategorileştirip ‘normal’ olarak kabul ettikleri standartlara uyumlandırmaya çalışan toplumsal yapı içerisinde dayatılan kadın/erkek cinsiyet dikotomisine ve heteroseksizme karşı bir duruş sergilemelidir. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı, kişilerin kendilerini gerçekleştirmelerini engelleyen, insan haklarına aykırı bir durum olduğundan sosyal çalışmanın bu konu üzerine odaklanması önemlidir.”
 
 
“Eşcinsellerin insan haklarını savunan Müslümanlar vardır”
 
Kaos GL Derneği’nden Umut Güner ise, gazetenin Müslüman-eşcinsel karşıtlığı yaratma çabasını eleştirdi ve sosyal hizmet öğrencilerinin LGBTİ haklarını savunmasından duyduğu sevinci paylaştı:
 
“Haberi okuduğunuzda tam da başörtüsünün siyasî bir simge olduğu savıyla ‘türban’ olarak tanımlanması gibi başörtülü sosyal hizmet öğrencilerini ‘türbanlı’ olarak nitelendiriyor. Başörtülü öğrenci arkadaşlarımızın sosyal hizmet mesleğinin gereği olarak toplumun her kesimiyle yan yana durdukları gibi eşcinsel, biseksüel ve translarla da yan yana durabilmeleri önemli. Bu fotoğraf bize şunu söylüyor: Müslüman eşcinseller vardır, eşcinsellerin insan haklarını savunan Müslümanlar vardır. Ben bu fotoğrafta eşcinsellerin insan hakları meselelerini dert eden sosyal hizmet öğrencileri görüyorum. Bu öğrencilerin içinde başörtülü arkadaşlarımızın olması da ayrıca sevindirici.”
 
Üniversitelerde başörtülülerin eğitim hakkına yönelik engellemelerin gündemde olduğu 2010 yılında yayınlanan kaosGL.org röportajı, başörtülülerin eşcinsellere yönelik farklı yaklaşımlarını gözler önüne sermişti:
 
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: medya
İstihdam