04/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Jinekoloğunuz cinsel kimliğinize ya da yöneliminize uygun korunma yöntemlerini biliyor ve sizinle paylaşıyor mu?

Vajinamız, rahmimiz şakaya gelmez! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Jinekoloğunuz cinsel kimliğinize ya da yöneliminize uygun korunma yöntemlerini biliyor ve sizinle paylaşıyor mu?

Jinekoloğunuz cinsel sağlığınız konusunda sizi ne kadar bilgilendiriyor? Hekiminiz sizi HIV ya da benzer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda ne kadar uyarıyor? Heteroseksüel bir kadın değilseniz jinekoloğunuza açık mısınız ya da jinekoloğunuz cinsel yöneliminizi yadırgıyor mu? Cinsel yöneliminize uygun korunma yöntemlerini biliyor ve sizinle paylaşıyor mu?

Kısa süre önce başlatmış olduğumuz “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gelen hikâyeler bu soruların lezbiyen, biseksüel, trans kadın ve trans erkeklerin ihtiyaçları dâhilinde yanıtlanmadığına dair bir tablo çizdi. Yalnızca queer’lerin değil heteroseksüel kadınların da sağlık hizmetlerinin birçoğundan mahrum bırakıldığını ve sağlık hizmeti alırken büyük ölçüde ayrımcılığa maruz kaldıklarını bir kez daha gösterdi.

Cinsel sağlık hizmetlerinin lezbiyen, biseksüel, trans kadın ve trans erkeklere göre düzenlenmediği, heteroseksüel kadınlara verilen cinsel sağlık hizmetinin de günümüz muhafazakârlığının gölgesinde sunulduğunu hatırlatmakta yarar var.

Lezbiyen, biseksüel, trans kadın ve trans erkeklerin cinsel sağlık hizmetine erişimde ayrıca homofobi, bifobi ve transfobinin sınırlayıcılığı bu kişilerin sağlık hizmetini almaktan vazgeçmelerine neden olabileceğini yeniden bu yazı dizisinde okuma fırsatı bulduk. Peki, LBT kadınlar ve trans erkekler cinsel sağlık hakkını nasıl elde edebilir?

“Queer kadınlar hak ettikleri cinsel sağlık hizmetini nasıl alabilir?”

Youtube’da yayınlanan, Özlem Y.’nin Türkçeleştirdiği “Queer kadınlar hak ettikleri cinsel sağlık hizmetini nasıl alabilir” videosu bu sorularımıza ilaç gibi bir yanıt oldu. Video, queer kadınların cinsel sağlık hizmeti alırken yaşadığı sorunlara yer veriyor ve birkaç ipucu ile korunmanın yollarından bahsediyor. Cinsel sağlık hizmetinin heteroseksüel erkeklere göre biçimlendirildiğini ve queer kadınların nasıl bu biçimin dışında bırakıldığını da hatırlatıyor.

 

Video hekimlerin sizi gördüğünde heteroseksüel kabul edişi ile sorunların başladığına dikkat çekiyor. Lezbiyen bir kadına doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadığını soran bir hekim, lezbiyen olduğunuzu öğrendiğinde gerçekten sizi koruyacak bir hizmet sunabilecek mi? Video da, hekimlerin LGBTİ sağlığı konusunda hiçbir tıp eğitimi almadığı, cinsel yönelimlerini ifade eden hastaların hekimlerin bu durumdan rahatsız olduklarını gözlemlediklerini ve hekim önyargısı ile bilgisizliğinin kişinin bir daha sağlık kontrolüne gitmemesine sebep olabileceği belirtiliyor.

Video da ayrıca “parmak kondomu” ve “oral bariyer”in nasıl kullanıldığı anlatılıyor ve hekimlerin korunma yöntemleri arasında bu yöntemlerden bahsetmediklerine değiniliyor.

Jinekolog muayenelerini üç adımda dönüştürün

Ayrıca queer kadınların jinekolog muayenelerini kendilerini koruyacak şekilde nasıl dönüştürebileceklerini özetliyor. Video, muayene öncesi doldurulan giriş formu sizi yansıtmıyorsa bir kalem yardımıyla forma yeni şıklar eklenmenizi öneriyor. Sizin cinsiyetiniz ya da yöneliminiz bu formda yer almıyorsa bir ek yapmak iyi bir fikir olabilir.

Bir diğer öneri hakkınızı savunmak, muayeneye gitmeden önce hekim hakkında kısa bir araştırma yapmanız öneriliyor.

Önerilerin arasında son olarak kendi queer çevrenizi cinsel sağlık konusunda bilgilendirmek ve onları da düzenli kontrollerden geçmeye ikna etmek yer alıyor.

Video konuşmacılarının söylediği gibi, vajinamız şakaya gelmez.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret