30/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Onur Yürüyüşü’nde gözünden polisin attığı plastik mermiyle vurulan Sinan Önder Duman saldırı anını KaosGL.org’a anlattı, basında AKP’li olduğu yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Vali yaralı yok dedi, Sinan tek gözünü kaybedebilir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Onur Yürüyüşü’nde gözünden polisin attığı plastik mermiyle vurulan Sinan Önder Duman saldırı anını KaosGL.org’a anlattı, basında AKP’li olduğu yönünde çıkan haberleri yalanladı.
 
İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün ardından Valilik açıklamasında “yaralı olmadığını” iddia ederken, çok sayıda kişinin polis şiddetine maruz kalarak yaralandığı açığa çıkıyor. O isimlerden biri de Sinan Önder Duman.
 
Duman, polisin hedef gözeterek attığı plastik mermiyle sağ gözünden yaralandı. Hastanede tedavisi süren Duman’ın görme yetisini tamamen kaybedip kaybetmeyeceği ise henüz belirsiz.
 
Duman’ı hastanede ziyaret ettik ve saldırı anını anlatmasını istedik. Basında AK LGBT üyesi olarak haberler çıktığını hatırlattığımızda iddiaları yalanladı:
 
“Basında çıkan haberlerden rahatsızım”
 
“Ben hiçbir zaman kendime AK Partiliyim demedim. Benim birkaç arkadaşım bunu böyle yansıtıyor ancak hiçbir zaman AKP’ye oy da vermedim. Yeri geldiği zaman AKP’yi de CHP’yi de savunabilirim ama ben AK Partili değilim. Ben basında çıkan bu haberlerden çok rahatsız oldum. Hatta yürüyüş öncesi ‘Burası Ülkücü kaynıyor’ diye bir paylaşım da yapmıştım. Bunu da siyasi amaçla değil, olay çıkmasın diye yazmıştım.”
 
Duman’la konuşurken annesi de oğlunu doğruluyor. “Hiçbir zaman AKP’ye oy vermedi” diyor.
 
“Önce gözümden, sonra başımdan vuruldum”
 
Duman, yanlış anlaşılmaları düzelttikten sonra saldırı anını şöyle anlatıyor:
 
“Arkadaşımla Taksim Meydanı’na doğru ilerledik. Ziraat Bankası’nın önünden bir arkadaşımı alacaktım. Orada çok fazla kalamadık. Birden polisler saldırmaya başladı. Ara sokağa doğru kaçmaya başladık. Hatırladığım kadarıyla Ziraat Bankası’nın karşısındaki sokağa girdim. Polisle aramızda 200 metre vardı. Polis plastik mermi atmaya başladı. Bir tanesi gözüme geldi. Can havliyle arkamı dönüp kaçmaya çalıştım. Bu sefer de başıma geldi iki tane.
 
“İlk anda bayağı bir şok geçirdim. İnsanlar yardım etmeye çalışıyordu. Arkadaşımı buldum ve kaçmaya çalıştık. O haldeyken dahi polis bizi geçirmek istemedi. Bağırdım. Zorla geçtik polislerin arasından. Ardından da taksiyle hastaneye geldik hemen.”
 
Polislerin saldırmadan önce uyarıda bulunmadığını da belirten Duman, “Yaşadığım olay çok hızlı gelişti” dedi. İlk ameliyatını olan Duman'ın gözünde kalıcı olarak görme kaybı olup olmadığı ise henüz belli değil.
 
“Valilik kendini haklı çıkarmak için her haberi yapabilir”
 
“Bu duruma gelmeme sebep olan herkesten davacı olacağım. Polisin bu şekilde saldırması hiç de orantılı değil. Orada çocuklar da vardı. Ayırt etmeden saldırıyorlardı” diyen Duman Valilik’in açıklamasını da eleştirdi:
 
“Valilik kendisini haklı göstermek için her türlü haberi yapabilir. Sonuçta beni bu hale getiren onlar. Geçen yıl da Ramazan’dı ve hiç sorun yaşanmadı. Bunlar bahane.”
 
Sendika.org muhabiri Murat Karadeniz de polisin attığı plastik mermiyle gözünden yaralandı. Karadeniz'in tedavisi de Şişli Etfal Hastanesi’nde devam ediyor. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam