04/04/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Van Kadın Derneği’nin (VAKAD) de aralarında bulunduğu 10 sivil toplum örgütüne yönelik kapatma davasının ilk duruşması bugün görüldü.

Van Kadın Derneği’ni Hedef Alan Kapatma Davası Bugün Görüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Van Kadın Derneği’nin (VAKAD) de aralarında bulunduğu 10 sivil toplum örgütüne yönelik kapatma davasının ilk duruşması bugün görüldü. 17 Mayıs’a ertelenen davada mahkeme, örgütlere cevap dilekçesi sunmaları için 10 gün ile 2 hafta arasında zaman tanıdı.
 
Kadına Yardımın Adı “Bölücü Faaliyet”
VAKAD Avukatı Müjde Tozbey Erden, Van depremi sonrasında polis görevlilerin VAKAD konteynırına yaptığı izinsiz bir arama sonucu buldukları bir ajandanın “PKK’ye yardım” delili olarak öne sürüldüğünü söyledi. Erden, “2004 yılında kurulan VAKAD, şiddet gören binlerce kadına yardım etmiştir. Bulunan ajandada yardım gören kadınların isimleri ve telefon numaraları ile verdiğimiz yardımlar yazılıydı. Dava hukuksuz ve art niyetlidir,” dedi.
 
Avukat ayrıca kapatma kararı istenen dernekler listesinde başlangıçta VAKAD’ın isminin bulunmadığını, emniyette sonradan eklendiğini belirtti.
 
“VAKAD’ın Çalışmaları Yetkililerin Yetersizliğini İfşa Ediyor”
VAKAD’a destek vermek amacıyla yaklaşık 40 kişi davayı izlemek için mahkemeye geldi. Duruşma sonrasında yapılan basın açıklamasında VAKAD’ın deprem süresince idari makamların sorumluluk alması gereken konularda faaliyet gösterdiği ve bunun idari makamların kadına yönelikle şiddetle mücadelede yetersizliğini ifşa ettiği ifade edildi.
 
VAKAD’a destek vermek üzere davaya gelen kurum ve örgütlerin isimleri ise şöyle: YAKA-KOOP, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadının İnsan Hakları -Yeni Çözümler Derneği, Kaos GL, Van KAMER, Hakkâri KAMER, Mavigöl Kadın Derneği, Sosyalist Feminist Kolektif, MUKADDER, KADER Ankara, KADER İstanbul, TİHV Van Mülteci Ofisi, CHP Van İl Başkanı, SES Van Şubesi, KESK  Van Şubesi, İHD Van Şubesi, Van Kadın Sanatçılar Derneği, Mazlum-Der Van Şubesi, Ankara Kadın dayanışma Vakfı, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi - KEİG Platformu ve Kadınlarla Dayanışma Vakfı.
 
“Birbirinden Farklı Dernekler Olduğu İçin Dava Ayrılmalı”
Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği Avukatı Mahmut Kaçan, tüzük ve amaçları birbirinden çok farklı örgütlere tek bir dava açılmasına itiraz ederek davaların ayrılmasını talep etti.
 
PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatma davası açılan diğer örgütlerin isimleri şunlar: Van-Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Demokratik Hukuk ve Yardımlaşma Derneği, Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği, Van Hacıbekir Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği, Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Özgür Toplum Derneği, Yenimahalle Özgür Halk Derneği, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Van Şubesi ve Akköprü Mahallesi Demokratik Halk Derneği. 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın
nefret