06/01/2011 | Yazar: İbrahim Elmas

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyeleri, "İki dilli yaşam" kampanyasına destek vermek amacıyla kampüste basın açıklamas

Van Yüzüncü Yıl Öğrencileri ‘İki Dilli Yaşam’ı Savunuyor  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyeleri, "İki dilli yaşam" kampanyasına destek vermek amacıyla kampüste basın açıklaması yaptı
 
Kaos GL Van Muhabiri İbrahim Elmas’ın haberi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyeleri, "İki dilli yaşam" kampanyasına destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Kampüste, dün öğlen Merkezi Yemekhane önünde bir araya gelen çok sayıda öğrenci, "Em ciwan, hêzên parastina ziman in (Biz Gençler, Dilimizi koruma kuvvetleriyiz)" pankartı ile "Zimanê me mifteya azadiyê ye", "Zimanê me rûmeta meye" dövizlerini taşıyarak "Bê ziman jîyan nabe", "Zimanê me rûmetameye" sloganları attı.
 
Öğrenciler adına Kürtçe açıklama yapan YÖDER üyesi Sinan Hazir, Kürtlerin dil talebinin gözardı edilemeyeceğini, Kürtçenin her alanda kullanılmak istendiğini belirterek, "Biz dilimizin, her caddede, her sokakta, her mahallede, her köyde ve okulda; kamu ve kamusal alanda kullanılmasını istiyoruz" dedi.

Kürtlerin yıllardır asimilasyon politikalarına tabi tutulan dilinden vazgeçmediğini ve bundan sonra da vazgeçmeyeceğini belirten Hazir, "Bugün iki dilli de yaşam gündemdedir. Bu süreç her gün ülke gündemine yayılmaktadır. Kürt toplumu olarak bu gündemi canlı tutma mücadelesini sürdürmekteyiz" diye konuştu.

Basın açıklamasında bulunan destekçilere yönelttiğimiz sorulara şu yanıtları aldık:

X kişi:
Anadil eğitimi sizce ayrıştırırmı bir ülkeyi?
“Bu tür kültürel baskılar son bulmalı. Herkes anadilinde özgürce konuşmanın bölünmelere neden olmayacağının aksine birleştirici unsur olduğunun farkına varılması gerekir.”
 
Q kişi:
Anadilde eğitimin verilmesi doğru olurmu?
“Neden olmasın. Doğarken insanlara soruluyor mu sen hangi dili konuşmak istersin diye? Anadil yasağının bir halkı yok saymak demek ile eşdeğer olduğunu düşünüyorum. İnsanlar anadilinde eğitim gördüğü sürece daha verimli ve eğitimli bireylerin büyümesine vesile olur.”

Hükümetin adımları var bu yönde; sizce bu yeterli olmazmı ?
“Hükümetin istediği sadece oy çalışmasıdır. Kürtler'i yaptığı bazı doyumsuz açıklamalarla kandırma girişimleridir. Gerçekten adım atmak istiyorlarsa neden halen siyasetçilerin Kürtçe konuşmalarından dolayı tutuklamalar ve cezalar oluyor.”
 
W Kişi:
Türkiye'de sadece 2 dil mi var?
“Hayır Türkiye'de 36 dil var. Bunların anayasal bir güvenceye alınması gerekir. Diğer diller de Kürtçe dili gibi sömürü ve asimilasyona tabi tutulmuştur. Bunların son bulması gerekir. İnsanların ağızlarını mı kapatmak istiyorlar; yasaklar ve cezalar yağıyor.”
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam