22/08/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD Ordusu’nun Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili gizli bilgilerini WikiLeaks’e sızdıran er Bradley Manning, dün 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

‘Vatan Haini’ Manning: Irak ve Afganistan’da İnsan Hayatını Değersizleştirdik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD Ordusu’nun Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili gizli bilgilerini WikiLeaks’e sızdıran er Bradley Manning, dün 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın ardından yaptığı basın açıklamasında Manning, “özgür bir toplumda yaşamak için bazen ağır bedeller ödemeniz gerekir,” dedi.
 
Manning’in ortaya çıkardığı 700 binden fazla belge arasında Irak’ta Reuters kameramanının ABD helikopterleri tarafından öldürülmesini gösteren video ve ABD’nin Afganistan’da öldürdüğü sivil sayısının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyan Afgan savaş günlükleri de vardı.
 
Masum İnsanları Öldürmenin Utancı
WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD’nin ulusal güvenlik konusundaki aşırı önlemlerini eleştirerek gerçek bilgilerin halkla paylaşılması gerektiğini savundu ve “Bradley Manning bir kahraman,” dedi.
 
Manning ise bütün kadınların ve erkeklerin eşitliğini gözeten özgür bir ülkede yaşamamıza yol açacaksa cezasını seve seve çekeceğini açıkladı. Gözyaşı Yolu, Dred Scott Kararı, McCarthycilik ve Japon-Amerikanların enterne kampları gibi ABD tarihinde demokrasi adına yapılan haksızlıklara değinen Manning, “11 Eylül sonrasında yaptıklarımızın birçoğunun benzer bir şekilde görüleceğine eminim,” dedi.
 
Manning açıklamasında ayrıca ABD’li savaş karşıtı, muhalif, tarihçi, akademisyen, aktivist ve oyun yazarı Howard Zinn’den bir alıntı yaptı: “Masum insanları öldürmenin utancını kapatacak büyüklükte bir bayrak yoktur.”    

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret