11/11/2015 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ankara’daki homofobi ve transfobi karşıtı vegan ve vejetaryenler sömürüsüz peynir yaparak, Vegan & Vejetaryen Buluşmalar’ın seyrini belirlediler.

Vegan Buluşmaların ikincisi gerçekleşti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara'daki homofobi ve transfobi karşıtı vegan ve vejetaryenler sömürüsüz peynir yaparak, Vegan & Vejetaryen Buluşmalar'ın seyrini belirlediler.

Vegan Buluşmaların bu dönemki ikinci toplantısı gerçekleşti. Geçtiğimiz ay yapılan vegan süt atölyesinin ardından vegan ve vejetaryenler bu ay "Peynirsiz kahvaltı mı olur? Ben doymam ki..." diyenler için sömürüsüz peynir yaptılar.

Peynirlerin tarifleri şöyle:

Fındık Peyniri

Malzemeler: 100 gr fındık, Zeytinyağı, Limon, Zerdeçal, Kekik, Sarımsak Tozu, Tuz

Yapılışı: 100 gram çiğ fındık 1 gece suda bekletilir. Ertesi gün üzerine 2 bardak su konularak rondodan geçirilir. Posa ile su bir tülbent ya da ince sık bir elek yardımıyla birbirinden ayrılır. Posadan ayırdığımız su, fındık sütüdür. Posanın içine göz kararı (damak zevkine göre) zeytinyağı, yarım limon suyu ve baharatlar eklenir. Biraz 2 yemek kaşığı fındık sütü eklenerek bir kez daha rondodan çekilir. Fındık peynirimiz hazır!

Badem Sürme Peyniri

Malzemeler: 150 gr çiğ badem, Nişasta, Un, Zeytinyağı, Limon, Kimyon, Fesleğen, Sumak, Tuz

Yapılışı: 150 gr çiğ badem 1 gece suda bekletilir. Ertesi gün üzerine 2 bardak su konularak rondodan geçirilir. Posa ile su bir tülbent ya da ince sık bir elek yardımıyla birbirinden ayrılır. Posadan ayırdığımız su, badem sütüdür. Bir tavaya 2 yemek kaşığı nişasta 1 yemek kaşığı un 1 bardak su eklenip koyulaşana kadar (2 dk) pişirilir. Posanın içine göz kararı yağ, pişirdiğimiz un&nişasta karışımı, yarım limon suyu ve baharatlar (hepsinden bir fiske) eklenir. Rondodan bir kez daha geçirilir. Badem peynirimiz hazır! (Birkaç saat dolapta dinlendikten sonra kıvamını daha iyi alacaktır.)

Atölyeden sonra neler konuşuldu?

Peynir atölyesinden sonra buluşma sıklığının birkaç ay daha ayda bir şeklinde devam etmesine, daha sonra ihtiyaç artarsa iki haftada bir olmasına karar verildi. Yakın dönemde veganlığı anlatan kısa videoların çekilebileceği konuşuldu. Bir sonraki buluşmada artık hayvan özgürlüğü ve veganlığın teorisi üzerine yoğunlaşmanın önemli olacağı ortak kararına varıldı. 2016 döneminde vegan diyetisyen ve doktorlarla atölyeler yapılması önerildi. 2016 dönemine kadar grubun kaynaşması ve stand çalışmaları konusu tartışıldı.

Sonraki buluşmada vegan sucuk yapılacak

Bir sonraki buluşma için vegan ve vejetaryenler Vegan sucuk ve seitan yaptıktan sonra Veganlar İçin Sıkça Sorulan Sorular'ı konuşup tartışacaklar. Yeni sorular ekleyip insanlara daha çabuk ulaşma önerileri geliştirecekler. Ankara için Vegan Yemek Haritası'nın çıkması için yeni alternatif mekânların hepsini haritalaştırma çalışmalarının kriterlerini ve kapsamını tartışacaklar. 


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret