26/10/2015 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ankara’daki homofobi ve transfobi karşıtı vegan ve vejetaryenler sömürüsüz süt yaparak, Vegan & Vejetaryen Buluşmalar’ın devamlılığı için öneriler geliştirdi.

Vegan süt nasıl yapılır? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara'daki homofobi ve transfobi karşıtı vegan ve vejetaryenler sömürüsüz süt yaparak, Vegan & Vejetaryen Buluşmalar'ın devamlılığı için öneriler geliştirdi. 

Güz döneminin ilk Homofobi ve Transfobi Karşıtı Vegan & Vejetaryen Buluşması badem sütü yapımıyla başladı.

Badem sütü için gerekli malzemeler; 100 gr. çiğ badem, 750 ml su, blender ve sık süzgeç. Bademleri bir gece öncesinden suda beklettikten sonra ertesi gün o suyu döküp, üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su dökülür ve beş dakika beklenir. Kaynar su bademin kabuklarını salmasını sağlayacaktır, kolayca kabukları soyulur. Derin kaba alınır 750 ml su eklenir ve 10 dakika blenderdan geçirilir. Biraz daha koyu olması isteniyorsa 5 dakika daha işlem devam eder. Elde edilen süt, sık süzgeçten (elek ve tülbent kullanımı da uygundur) geçirilerek posasından ayrılır. Yaklaşık 800 ml süt elde edilir. Kalan badem posasıyla arzuya göre: badem yoğurdu, badem peyniri elde edilebilir ya da keklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir.

Aynı tarif 1 litre suyla da yapılarak daha duru bir süt de elde edilebilir. Daha nötr bir tat elde etmek için aynı tarif çiğ kayısı çekirdeğiyle de uygulanabilir.

Buluşmalar nasıl devam edecek?

Süt atölyesinden sonra Ankara'daki vegan ve vejetaryenlerin var olan yakın vade ihtiyaçları konuşuldu. Bundan sonra gerçekleşecek buluşmaların her ay en az bir kez yapılması ve fikir tartışmalarının yanında yemek kültürü geliştirilmesi açısından vegan mutfakla bir arada gitmesi kararına varıldı. Kitle büyüdükçe gereksinime yönelik değişiklikler olabileceği konuşuldu.

1 Kasım Dünya Vegan Günü buluşması seçimler nedeniyle 8 Kasım'da gerçekleşecek. 8 Kasım'daki buluşmada vegan peynir ve yoğurt yaptıktan sonra Ankara'daki vegan ve vejetaryenler her buluşma için bir konu belirleyecek ve o konu çerçevesinde yapılacak etkinliklerin planlamasını yapacaklar.

Buluşmanın etkinliği Kaos GL'nin sayfasından duyurulacak.


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret