02/06/2015 | Yazar: Ozan Uğur

Homofobi ve transfobi karşıtı vejetaryen kamp, 2. Dersim Ekoloji Kampı 15-20 Haziran tarihleri arasında katılımcılarını bekliyor.

Vejetaryen ve LGBTİ dostu bir kamp mümkün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yaz başlamış ve tatil merakı her birimizi sarmışken alternatif tatil imkanlarına bakınmaya başladık. Yılın ilk alternatif tatili için bir kamp duyduk sanki! 2. Dersim Ekoloji Kampı diyorlar. Geçen yıl da düzenlenen bu kampa dair, tarihi bu kadar yaklaşmış iken birkaç soru uyandı kafamda. Kampın düzenleyicilerinden Elif Çelik’e ulaştım. Çok neşeli, hayat dolu bir kadın Elif. Kamp hakkında konuşmaya başladık hemen:
 
Merhaba Elif Çelik. Öncelikle nerden çıktı bu kamp fikri?
 
Merhabalar. Bizler bu kampı iki yıldır yapmayı düşünüyor ama bir türlü odaklanamıyorduk. Bir gün hadi be yapalım artık şunu dedik ve çok az kişiyle çok kısa zamanda hazırlıklarımızı tamamladık. Yıllardır plan olarak kalıyordu artık kötü de geçecek olsa en azından biz bunu yaptık demeliydik. Ki yaptık ve kötü geçmedi.
 
Bu ilk kampınız değil. 1. Dersim Ekoloji Kampı’nda neler oldu peki?
 
Dersim Ekoloji Kampı çok kısa bir süreçte örgütlenmişti. Ayrıca bizim kamp komitesi olarak ilk deneyimimizdi. Daha önce birçok kampa katıldık. Ancak ilk defa bir kamp örgütlüyorduk. Bu nedenle bir kısım teknik hatalarımız oldu.
 
Kamp Ovacık’ta bulunan Mercan Suyu kıyısındaydı. Birçok atölyemiz oldu. Dans, Yaratıcı Drama ve LGBTİ atölyesi düzenledik. Ayrıca bir de doğa gezisi düzenlendi. Ben kampta nöbetçi kalan ekipte olduğum için geziye katılamadım. Ayrıca tamamen doğanın içinde olmak hepimize çok iyi geldi. İlk gün yaşanan gerginlikler yerini zamanla ortak iş yapma ve birbirini dinlemeye bıraktı. Bütün gün katılımcılar ne yaparlarsa yapsınlar akşam yemeğinden sonra ateşin başında oturup ayın doğuşunu izleyerek şarkılar söyledik.
 
Neden Dersim peki?
 
Çünkü Dersim doğası üzerinde çok fazla plan yapılmış ama halkının doğasına sahip çıkmasıyla hep ayakta kalmış bir kent. Ayrıca geçen sene tam da HES’ler üzerine yaptığımız atölyeden sonra Munzur Vadisi sit alan ilan edilmiş ve vadi boyunca tek bir çivi bile çakılması yasaklanmıştır. Ayrıca burada insanlar bu suyu, bu taşları ve bu dağları kutsal biliyor ve onları koruyorlar. İşte bu yüzden de Dersim’i seçtik.
 
Vejeteryan ve LGBTİ dostu bir kamp alanı
 
Elif kampın sadece gençlere yönelik olmadığını ve herhangi bir yaş ayrımcılığının uygulanmadığını belirtiyor ve gülümseyerek bu kampın tek amacının birlikte doğaya zarar vermeden doğanın içinde nasıl huzurla yaşayabilineceğini görmek olduğunu vurguluyor. Bütün ezilen kimliklerin kendisi olarak yaşayabileceği kolektif bir kamp düzenlediklerini belirten Elif ile biraz da işleyişe dair konuşuyoruz:
 
Geçtiğimiz yıl Munzur Gözeleri’nde çevre temizliği yapan kamp katılımcıları
 
Çok eğlenceli görünüyor. Nöbetçi kaldığını söyledin. Nasıl bir sistemi var kampın?
 
Her şeyi birlikte yapıyoruz. Önceden belirlenen gönüllüler oluyor. Bunlar kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ya da güvenlikten sorumlu olabiliyor. Hepsi katılımcıların içinden seçiliyor ve mutlaka bir de kamp komitesinden birisi oluyor yardımcı olabilmek adına. Gündüzleri eğer kamp alanı boş değilse nöbetçiye ihtiyaç olmuyor ancak geceleri mutlaka bir ekip nöbette oluyor. Gece nöbetleri bence en eğlenceli olanı. İlk 3 saatlik nöbette değilseniz muhtemelen en azından 3 saat uyumak için çadırınızdasınızdır ve bir önceki ekibin son görevi sizi uyandırmaktır. Ancak uyandırmak için çok uğraşmaları gerekebilir (gülüyor).
 
Gece nöbetçisi olan son ekip sabah önce kahvaltıdan sorumlu ekibi uyandırmakla görevli. Hemen ardından ise kahvaltı için kamp alanındaki herkesi uyandırıp dört bir yandan başlanıyor koşuşturmaya. Kahvaltıdan sonra serinlikte kısa bir atölye ya da bir konu üzerine tartışma yapılıyor. Hemen ardından ise isteyen yüzmeye isteyen kısa bir uykuya gidiyor ve bir sonrki atölyeye kadar doğayla baş başa içinizden geleni yapabiliyorsunuz.
 
Ayrıca kesinlikle vejeteryan bir kamp olduğunu da belirtmek gerek galiba. Hiçbir şekilde bir başka canlının en temel hakkı olan yaşam hakkını elinden almıyoruz. Böylece vejeteryan bir yaşamın mümkün olduğunu da görmüş oluyoruz. Ve kamp boyunca beden sömürüsü, kadın bedeni ve LGBTİ varoluşlara dair sık sık sohbet etme fırsatımız oluyor.
 
LGBTİ’leri nasıl bir kamp alanı bekliyor?
 
Kampımız cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği ne olursa olsun herkese açık. Bizim amacımız hep birlikte bir yaşamı doğanın kucağında nasıl örebileceğimizi deneyimlemek. Aynı zamanda cinsiyetçi, homofobik ve transfobik söylemlerin üretilmesine karşı tüm katılımcılardan ekstra bir duyarlılık bekliyoruz ve bunun için özellikle çalışacağız. Geçtiğimiz yıl kampa katılan eşcinsel arkadaşlarımız herhangi bir şekilde bir ayrımcılığa uğradıklarını ya da kamptan şikayetçi olduklarını belirtmediler. Herkesin rahatça ve birbirinin varlığına saygı göstererek yaşayacağı bir alan olacak.
 
Kamp alanında sohbet eden katılımcılar
 
Bu yıl neler olacak? Katılımcılar 2. Dersim Ekoloji Kampından memnun ayrılacak mı sence?
 
Ben kendi adıma çok memnun olacağım gibi görünüyor. Kamp bu yıl Dersim tarihinde çok ama çok önemli bir yeri oln ’38 Kayalıklarına yakın bir bölgede olacak. Yok edilmeye çalışılan Dersim bir kez daha buradan doğacak.
 
Neler bekliyor sorusuna gelince; geçtiğimiz yıl yaşanan teknik eksikliklerden ders aldık. Duş ve tuvalet meselelerini hallettik örneğin. Ayrıca daha düzenli bir program oluşturuyoruz. Böylece katılımcılar hem atölyelere katılabilecek hem de kendilerini Munzur’un kollarına bırakabilecek. Ayrıca yüzmek isteyen katılımcılar yoğun bir dans atölyesi ardından örneğin, kendilerini buz gibi sulara bırakabilecek.
 
Geçtiğimiz yıl en yoğun ilgi LGBTİ ve HES’ler ile ilgili atölyelerimize olmuştu. Bu yıl da kampımızda kadın, doğa ve çevre, drama, dans, yaratıcılık, müzik, tiyatro, edebiyat ve LGBTİ atölyeleri olacak. Ayrıca nükleer tehdit ve yenilenebilir enerji temalı bir panelimiz olacak.  Kamp sonunda da etkinliklerimizi sergileyeceğiz hep birlikte. E tabi sürprizlerimiz de var. (gülümsüyor)
 
Katılımcılarımızı atölyeler dışında doğa, Munzur ve sadece tüketen değil üreten de olabilecekleri yeni ve ekolojik bir yaşam bekliyor. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret