25/08/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Dokuzuncu Homofobi Karşıtı Buluşma için geçtiğimiz sene Ankara’ya gelen Venezüelalı trans aktivist Tamara Adrian, Venezüela Kongresi için adaylığını açıkladı.

Venezuela Kongresi için ilk trans aday Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dokuzuncu Homofobi Karşıtı Buluşma için geçtiğimiz sene Ankara’ya gelen Venezüelalı trans aktivist Tamara Adrian, Venezüela Kongresi için adaylığını açıkladı.

Avukat ve LGBT hakları aktivisti Adrian’ın adaylığı, LGBT haklarının ilerlemesi açısından umut verici olarak görülüyor. Adrian seçilirse, Kongrede Muhalefet Bloku’nun bir parçası olarak yer alacak.

“Mücadele devam edeceğiz”

Venezüella’daki hukuk kurallarına göre “Herkes biyolojik cinsiyetine göre isim alıyor” ve isin değişikliğine izin verilmiyor. Bu alandaki hak ihlallerine yönelik konuşan Adrian, “Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Tamara Adrian, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro için en açık sözlü eleştirenleri yapan muhalefet partisi Voluntad Popular için çalışıyor. Parti’nin ayrıca iki eşcinsel adayı da bulunuyor. Adrian bunun yanında Venezüela başta olmak üzere, Paraguay, Guyana, Surinam ve Peru da LGBT haklarının genişletilmesi için birçok çalışması bulunuyor.

Çoğunluğu iktidardaki Sosyalist Parti tarafından oluşan Venezüella Ulusal Meclisi, eşcinsel evliliği yasal hale getiren mevzuata ilişkin bir tartışma açmamıştı.

Adayların yüzde kırkı kadınlardan oluşacak

Seçim Kurulu’nun Tamara Adrian ve cinsiyet kimliği hakkındaki tavrı belli değil. 6 Aralıkta gerçekleşecek seçimlerde adayların %40’ı kadınlardan oluşacak.

Seçim, Sosyalist Parti için merhum Devlet Başkanı Hugo Chavez’den sonraki zorlu seçimlerden biri olacak. Enflasyonun üç haneli rakamlara çıkması, ekonomide yaşanan durgunluklar ve kronik ürün sıkıntıları hükümet karşıtı söylemleri kuvvetlendiriyor.

Mayıs ayında Sosyalist Parti LGBT aday konusunu gündeme getirmişti. Sosyalist eşcinsel hakları savunucusu Leandro Viloria, iktidardaki Yurtsever Eksen Koalisyonunun herhangi bir LGBT aday içermeyeceğini söylemişti. Sosyalist Parti aday adaylarından biri de trans aktivist Rummie Quintero olmuştu.

"Devrimin cinsel çeşitliliği temsil etmediğini" vurgulayan Viloria, hükümet koalisyonu içerisinde hala önyargıların hakim olduğunu söylüyor. Ülkenin çoğunluğunun Katolik olmasına rağmen, Sosyalist Parti eşcinsel evliliğe karşı Evanjelik Hıristiyanlar’ın baskısı altında bulunuyor.

Tamara Adrian kimdir?

Tamara Adrián Hernández, Venezüela’nın başkenti Caracas’ta yaşayan transseksüel bir aktivist. Ancak onu öne çıkaran özelliği faal olarak avukatlık yapıyor ve üniversitede hukuk fakültesinde profesör olarak ders veriyor olması. Hernandez Güney Amerika’da oldukça iyi tanınan bir aktivist. LGBT hakları konusundaki çalışmaları kendi ülkesinde olmasa da Ekvator ve Bolivya’da LGBT hakları hukuk diline yerleşmesini sağlamış. Ayrıca Tamara 2009 yılında Yogyakarta Prensiplerinin iyileştirilmesi için Los Angelas’ta bir araya gelen 33 uzmandan birisi. Halen ILGLaw (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Hukuk Derneği)’nin başkan yardımcısı ve Güney Amerika Kadın Direktörü olarak görev yapıyor. 

2014 Yılında Kaos GL tarafından düzenlenen 9. Homofobi Karşıtı Buluşmaya gelen Tamara Adrian buluşmanın açılış konuşmasını yapmıştı.


Etiketler: yaşam
İstihdam