03/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi’ne seçilen Vera Hoffman kimdir?

Vera Hofmann’la tanışın: Kesişimsel oyunbozanlık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'den ve yurtdışından görsel sanatçıları Ankara’da ağırlamayı planlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi’nin katılımcıları belli oldu.

Katılmaya hak kazanan sanatçılarla ilgili Konuk Sanatçı Evi, Instagram hesabından tanıtımlar yayınlıyor.

İkinci sanatçı Vera Hofmann. 1979 doğumlu Hofmann Berlin merkezli, disiplinlerarası çalışan bir sanatçı ve aktivist. 2016 yılından bu yana Berlin’deki Schwules Museum’un yönetim kurulunda, müzenin yapısal ve küratöryel anlamda queer ve kesişimsel bir sahaya dönüşmesi sürecinde rol aldı. Dünyanın en geniş kapsamlı LGBTIQA+ müzesi olma özelliği taşıyan Schwules Museum’da 2018 yılı boyunca yapısal, ekonomik ve temsil bağlamında eşitsizlikleri küratöryel aktivizm aracılığıyla ön plana taşıyan queer-feminist müdahalelerden bir araya gelen Year of the Women programının direktörlüğünü ve eş küratörlüğünü üstlendi. Bu kapsamda 12 Moons Film Fuayesi’nin ve Dyke Bar: SPIRITS’in küratörlüğünü, our own feminismS söyleşi serisinin eş küratörlüğünü yaptı.

Lisans eğitimini işletme alanında tamamladı, yanı sıra sanat alanında lisans (fotoğraf tasarımı) ve yüksek lisans eğitimi aldı. Proje yöneticiliği yaptı, fotoğrafçı ve bağımsız sanatçı olarak çalıştı. Sanatçının üretimleri, aralarında De Appel Arts Centre (Amsterdam), Benaki Museum (Athens), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Palais de Tokyo (Paris), ve Pori Art Museum (Finland)’un da bulunduğu uluslararası zeminlerde sergilendi. Vera’nın üyesi ve aynı zamanda kurucusu olduğu sanatçı birliklerinden biri doğal kaynakların sınırlılığını, süreksizliği bu bağlamda insanın kontrol etme çabasıyla tanımlı güç mekanizmalarını ölçümleyen bir “küresel şirket” olan BENTEN CLAY. 

Ekolojik, ekonomik, toplumsal ve bireysel krizleri işleyen araştırmaları ve sanat pratiği boyunca siyasal ve sistematik çözümlemelerle birlikte yaralanabilirliği ve sağaltım süreçlerini sezgisel ve bütünsel bir bakış açısıyla ele aldı. Sanat, tasarım ve politika kesişiminde üretim yapan Vera’nın pratiği video, fotoğraf, yerleştirme, ses, metin, eylem, ilişkisel sanat, küratöryel aktivizm ve kesişimsel oyunbozanlık üzerine kurulur. 

Bugünlerde, şefkat, queer feminizm, müştereklik gibi pratiklerin direnç ve kolektif direniş biçimleri olarak nasıl hareket alabildiğini inceliyor. Yaratıcılığın ve bilginin ortak kullanımı üzerine Institute Bonn ile geliştirdiği müfredat ve sanata kurumsal çeperler harici yolla erişim konusunda sanatçı ve küratörlerin araştırmalarına yer veren bir uluslararası işbirliği platformu Vera’nın güncel projelerinden bazılarıdır. www.verahofmann.de


Etiketler: kültür sanat
nefret