20/10/2006 | Yazar: KAOS GL

Vicdani retle ilgili yayınlardan haklarında "Halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla dava açılan "Birgün" muhabiri Gökhan Gencay, sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu, "Gündem" muhabiri Birgül Özbarış artık Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar.

Vicdani retle ilgili yayınlardan haklarında "Halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla dava açılan "Birgün" muhabiri Gökhan Gencay, sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu, "Gündem" muhabiri Birgül Özbarış artık Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar.

KAOS GL

Erol Önderoğlu

Vicdani retle ilgili yayınlardan haklarında "Halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla kovuşturma yürütülen gazetecilerin davaları, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) yerine kurulan "İhtisaslaşmış Ağır Ceza Mahkemeleri"nde devam edecek.

Vicdani retçi Erkan Bolot ile yapılan ve "Birgün" gazetesinin 30 Ekim 2005 tarihli Pazar Ekinde "Savaşların İnsan Kaynağını Kurutalım" başlığıyla yer verilen söyleşi nedeniyle muhabir Gökhan Gencay, gazete sorumlu yazı işleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu ile birlikte yargılanıyordu.

Gencay ve Çeşmecioğlu'nun dosyası Ağır Ceza'da

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, önceki gün (18 Ekim) görülen duruşmada, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nda 29 Haziran'da 5532 Sayılı Yasa ile yapılan değişikliğe dayanılarak dosyada görevsizlik kararı verdi.

Kararını 5532 sayılı kanunun 3 ve 8. maddesine dayandıran mahkeme, bu düzenlemelere göre "halkı askerlikten soğutma" fiilinin "bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiği takdirde, terör suçu sayıldığı" ve yargılamanın da "İhtisaslaşmış Ağır Ceza Mahkemeleri"nde yapılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

18 Temmuz'da görülen duruşmada Savcı Mehmet Akıllı, söyleşiyi yapan Gençay'ın 3,5 yıl hapisle cezalandırılmasını isterken eser sahibi belli olduğundan Çeşmecioğlu'nun beraatini talep etmişti.

Özbarış'ın davaları da Ağır Ceza'ya gitti

Aynı mahkemede Ceza Yasası' nın 318/2 maddesi uyarınca yargılanan ve yazı ile röportajlardan toplam 21 yıl hapsi istenen "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi muhabiri Birgül Özbarış'ın dosyaları da Ağır Ceza'ya gönderildi.

Özbarış hakkında, 24 Nisan 2006'da yayımlanan "Kardeşlerinize Silah Çekmeyin" ile 9 Nisan 2006'da çıkan "Vicdani Redçi Savda: Askere Gitmeyin" başlıklı haberlerden davalar açılmıştı.

Vicdani reddi savunan Mağden beraat etti

27 Temmuz'da aynı mahkeme, haftalık "Yeni Aktüel" dergisinde Aralık 2005'te yayımlanan "Vicdani Ret Bir İnsan Hakkıdır" başlıklı yazısından aynı iddia ile yargılanan yazar Perihan Mağden hakkında beraat kararı vermişti.

Yasa ne diyor?

1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Ceza Yasası'nın "Halkı askerlikten soğutma" başlıklı 318. maddesi şöyle düzenlendi: "(1) Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır."

Kaynak: BİA, 20 Ekim 2006

*İlgili haberler:

[[Vicdani red'e 25 ay hapis]]

[[Vicdani Reddi Savunan Mağden Beraat Etti]]

[["Işığa tutulmuş tavşan gibiydim"]]

[[FT: Savcılar reforma karşı]]

[[Orhan Pamuk'tan Mağden'e destek]]

[[‘Kolay kolay silinemeyecek belleğimden’]]

[[Anlamak ne zamandan beri suç?]]

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret