18/06/2010 | Yazar: KAOS GL

Ankara'da "vicdani retçi Enver Aydemir"e destek için basın açıklamasına katılan 19 kişinin yargılandığı davada savcı Karakuş, bütün tanıklar için ber

Vicdani Ret Desteğine Savcı

Ankara'da "vicdani retçi Enver Aydemir"e destek için basın açıklamasına katılan 19 kişinin yargılandığı davada savcı Karakuş, bütün tanıklar için beraat istedi; mahkeme sanıklardan birini bir yıl altı ay, üçünü de altışar ay hapisle cezalandırdı.

Vicdani retçi Enver Aydemir'e destek olmak için yaptıkları basın açıklamasının ardından haklarında dava açılan 19 sanıktan Volkan Sevinç 1 yıl 6 ay, Gökçe Otlu Sevimli, Halil Savda ve Zarife Ferda Çakmakise 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara'daki Yüksel Caddesi'nde 6 Ocak'ta basın açıklamasına katılan 19 kişi, ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırılık'', ''suçu ve suçluyu övme'', ''halkı askerlikten soğutma'' ve ''6136 Sayılı Kanun'a aykırılık'' gibi suçlardan yargılanıyordu.

Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın dünkü duruşmasına tutuksuz yargılananVolkan Sevinç, Kemal Bolat, Zarife Ferda Çakmak, Gökçe Otlu Sevimli, Selçuk Akbıyık, Haydar Uçar,İbrahim Kızartıcı, Cemil Cahit Selimoğlu, Halil Savda, Fatih Özkan, Zeynep Çiçek, Selen Tarikci,Kıvılcım İlbaşı, Güneş Selma Yıldız, Nisan Kuyucu, Özgün Taşar, Umur Gedik, Özgür Aydın ve İlham Yılmaz katılmadı.
 
Savcı beraat istedi

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Lütfü Karakuş, sanıkların tüm suçlardan beraatını istedi.
 
Basın açıklamasına için toplanmanın kanuna aykırı değerlendirilemeyeceğini belirten Karakuş, Enver Aydemir hakkında ''vicdani ret nedeniyle verilmiş kesin mahkûmiyet kararı bulunmadığını hatırlatarak, ''suçu ve suçluyu övme'' suçlamasından da beraat istedi.
İddianamede sanıkların "halkı askerlikten soğutma" suçlamasıyla cezalandırılmaları da isteniyordu. Karakuş ise anayasanın 25. maddesinde düşünce ve kanaat hürriyetinin, 26. maddesinde ise düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin düzenlendiğine işaret etti.
 
Yapılan basın açıklamasının, açılan döviz ve atılan sloganların demokratik bir hukuk devletinde ifade özgürlüğü bağlamında, askerlikle ilgili kişisel tercih ve düşünce açıklaması niteliğinde olduğunu belirten Karakuş, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşme dikkate alındığında, halkı askerlikten soğutma suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı görülmektedir" dedi.
 
Savcı Karakuş, ''basın açıklamasına sustalı bıçakla katıldığı'' ve ''görevli polislere hakaret ettiği" öne sürülen Volkan Sevinç aleyhinde yeterli delil bulunamadığı için Sevinç'in bu suçlardan da beraatını istedi.
 
Mahkeme "suç"ta ısrarlı

Mahkeme, Volkan Sevinç'i ''polis memurlarına görevleri sırasında hakaret ettiği'' ve ''halkı askerlikten soğuttuğu'' gerekçesiyle toplam 1 yıl 6 ay; Gökçe Otlu Sevimli, Halil Savda ve Zarife Ferda Çakmak'ı ise ''halkı askerlikten soğuttukları'' gerekçesiyle 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.
 
Halil Savda dışındakilere verilen cezaların hükmünün açıklanması geri bırakıldı.
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam