19/10/2010 | Yazar: KAOS GL

İstanbul’da 16 ve İzmir’de 14 Kürt genç vicdani retlerini açıkladı; Barış Annesi Buğday "30 yıldır bir kirli savaş var, halkı birbirine kırdırıyor.

Vicdani Retçilere 30 Kişi Daha Katıldı  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı İstanbul’da 16 ve İzmir’de 14 Kürt genç vicdani retlerini açıkladı; Barış Annesi Buğday "30 yıldır bir kirli savaş var, halkı birbirine kırdırıyor. Vicdani reddi çok önemsiyoruz ve bir kardeşlik ve barış eylemi olarak değer veriyoruz” diye konuştu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Vicdani Ret Komisyonu üyesi 16 genç "En büyük yalancılık, barış diyerek savaşa gitmektir" diyerek İstanbul Şubesi'nde yaptıkları deklarasyonla vicdani retlerini açıkladı.
 
17 Ekim'de açıklama yapan 14'ü erkek ve ikisi kadın toplam 16 vicdani retçinin isimleri şöyle: Adnan ElmaBeritan AyazoğluDilan AyazoğluFırat SerihanHüseyin Akıntıİsmail KurtEmrah AkıntıEmrah YoruşRamazan AydinçSami AnıkSavaş AydinçSinan ŞimşekŞahin AkıntıŞehmus TaşkınTahir Akıntı ve Uğur Akıntı.
 
Komisyon adına bildiriyi okuyan Ahmet Demirsoy "Yıllarca devlet silahlı gücünü kurumsallaştırıp güçlendirirken, iktidar muhalifleri de militarist yöntemlerle Kürt sorununu çözme çabasında oldular. Savaşların insan kaynakları kurumadıkça, savaşlar ve çatışmalar var olmaya devam edecektir. Asker olmayı reddeden her insan barış gölüne eklenen bir damladır" diye konuştu.

İlgili mevzuat yerine getirilsin
"Her şeyden önce insan olduğumuz için askere gitmeyi reddediyoruz" diyen Demirsoy, diğer vicdani ret gerekçelerini ise şöyle sıraladı: "Militarist zihinlere ve silah tüccarlarının düzenine son vermek, kurşunlara hedef olan çocukların yaşaması, ormanların ve köylerin yakılmaması, dağların bombalanmaması için; Kürt sorununun adil ve barışçıl çözümü için reddediyoruz."
 
Demirsoy, işkence ve ayrımcılık yasağına, adil yargılanma ilkesine, düşünce ve inanç özgürlüğüne ve vücut bütünlüğünün dokunulmazlığına ilişkin mevzuatların en temel haklar olduğunu söylerken, "Bunların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi mevzuatı çerçevesinde bir an önce yerine getirilmelerini talep ediyoruz" dedi.
 
"Kardeşlik ve barış eylemi olarak çok değerli"
Açıklamalar sırasında Barış Anneleri'nden Güler Buğday "Barış anneleri olarak bizler asker ve gerillaları doğuran insanlarız. 30 yıldır bir kirli savaş var, halkı birbirine kırdırıyor. Bizler vicdani reddi çok önemsiyoruz, bu evlatlarımıza çok önem veriyoruz. Bu harekete bir kardeşlik ve barış eylemi olarak değer veriyoruz" diye konuştu.
 
İHD yetkilisi Doğan Özkan da "İHD İstanbul Şubesi olarak her zaman vicdani reddi desteklediklerini" belirtti.
 
İzmir'den de 14 retçi
Demokrat Radyo'nun haberine göre, İstanbul'daki açıklamalara eş zamanlı olarak İzmir'de de Kürt Vicdani Ret Hareketi'nden 14 genç vicdani retlerini açıkladı. Vicdani Retçiler adına açıklama yapan Engin Pamuk, "savaşın insan kaynağı olma dayatmasına karşı vicdani ölçütlerimizle hareket etmek, her zamankinden ivedi hale gelmiştir" dedi.
 
Bu açıklamalardan önce  Mahir Yüksel ve Adem Dilbaz da yaptıkları bildirilerle vicdani retlerini açıklamışlardı.

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret