24/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Askeri hapishanede işkence gören vicdani retçi Enver Aydemir'in geçen yıl Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı duruşmaya destek için gi

Vicdani Retçinin Babası ve Avukatına
Askeri hapishanede işkence gören vicdani retçi Enver Aydemir'in geçen yıl Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı duruşmaya destek için giden beş kişi hakkında "Halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla dava açıldı.
 
Türk Ceza Kanunu (TCK) 318. maddesinden yargılanacaklar arasında vicdani retçi Aydemir'in babası Ahmet Aydemir ile avukatı Davut Erkan da bulunuyor.
 
Cumhuriyet Savcısı Hasan Ali Aydın'ın hazırladığı iddianamede, Aydemir için duruşma günü olan 21 Ocak 2010'da yapılan basın açıklamasında atılan şu sloganlar "halkı askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte bulunma ve propaganda suçu" olarak yer aldı:
 
"Herkes bebek doğar", "Barış için Vicdani Redciler", "Hiç kimse asker doğmaz", "Biz orduya sadece fındığa gideriz", "Enver Aydemir serbest bırakılsın".
 
Duruşmaya katılan baba Aydemir, avukat Erkan ile birlikte yazar Fatih Tezcan, oyuncu yönetmen Mehmet Atak ve vicdani retçi Halil Savda da Eskişehir Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Davanın ilk duruşması 21 Nisan'da görülecek.
 
Aydemir ile dayanışmak için Ankara'da eylem düzenleyen 19 kişi hakkında açılan davada ise savcının beraat talebine rağmen Volkan Sevinç 1 yıl 6 ay,  Gökçe Otlu Sevimli, Halil Savdave Zarife Ferda Çakmak ise 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Vicdani retçi İnan Suver halen cezaevinde
İnançları nedeniyle askerlik yapmayı reddeden Aydemir üç yıl boyunca işkence, baskı ve cezalarla boğuştuktan sonra Haziran 2010'da serbest bırakılmıştı. Kürt vicdani retçi İnan Suver ise halen Kütahya Gediz Cezaevi'nde tutuluyor.
 
28 NATO ülkesi içinde vicdani ret hakkını tanımayan tek ülke ve  47 üyeli Avrupa Konseyi'nin vicdani ret hakkını tanımayan üç ülkesinden biri olan Türkiye'de Savaş Karşıtları sitesine göre, 300'ü aşkın vicdani retçi bulunuyor; en son dün (24 Ocak) İstanbul Harbiye'de yapılan bir basın açıklamasıyla 63 kişi daha vicdani reddini açıkladı.
 
Polise askerlikten muafiyet; Vicdani retçiye dava ve işkence!
"Yeni Anayasa" tartışmalarında "Vicdani Ret" hakkıyla ilgili hiçbir düzenleme öngörülmezken, polis memurlarının askerlikten muaf tutulması ile ilgili düzenlemenin ise önümüzdeki haftalarda yasalaşacağı belirtiliyor.
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay yaptığı açıklamada "''Şu anda 38 bin yaklaşık askerliğini yapmayan polis var. 2 bin 500 civarında da şu anda askerde olan var. Onlar da bu kanun çıktığı anda terhis olacaklar. Bundan sonra da polisler tamamen askerlikten muaf olacak" dedi.


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret