12/12/2018 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü “Haklar İçin Yaz” kampanyası kapsamında Ukraynalı LGBTİ+ aktivisti Vitalina Koval için destek bekliyor.

Vitalina Koval dayanışma mektuplarınızı bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Af Örgütü “Haklar İçin Yaz” kampanyası kapsamında Ukraynalı LGBTİ+ aktivisti Vitalina Koval için destek bekliyor.

Vitalina Koval

Uluslararası Af Örgütü “Haklar İçin Yaz” kampanyası kapsamında Ukraynalı LGBTİ+ aktivisti Vitalina Koval için destek bekliyor.

Hak ihlaline uğrayan kişilerle dayanışma göstermek için mektuplaşıldığı ve hak savunucularına destek vermek için yetkililere yönelik dilekçelerin imzalandığı “Haklar İçin Yaz” kampanyası ile Vitalina Koval mektuplarınızı bekliyor.

“Önde gelen bir LGBTİ+ aktivisti”

Uluslararası Af Örgütü Koval’ı şöyle tanıtıyor:

“Önde gelen bir LGBTİ+ aktivisti olan Vitalina, Ukrayna'da LGBTİ+’lara yönelik düşmanlığın arttığı bir dönemde onlar için güvenli bir alan olan topluluk merkezinin kurulmasına destek oldu.”

“Vitalina Koval, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen ve “EuroMaidan Devrimi” olarak bilinen kitlesel protestolara katıldı. Eski Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç’in devrilmesiyle ve yeni hükümetin seçilmesiyle sonuçlanan protestolardan esinlenen Vitalina, o zamandan itibaren hayatını aktivizme adadı.”

“Vitalina, 2017’de Ukrayna’daki Kadınlar Günü Yürüyüşü sırasında onlarca genç erkek tarafından saldırıya uğradı. Vitalina’ya ve diğer protestoculara saldıran grup, protestocuların posterlerini yırttı ve tehditler savurdu. Vitalina polise şikayette bulunmak istedi, ancak polis onu görmezden geldi.”

“2018’deki Kadınlar Yürüyüşü’ne katılmak isteyen Vitalina, önceden polise giderek koruma talebinde bulunmaya karar verdi. Kendisine bir sorun çıkmayacağı söylendi, fakat yürüyüş sırasında ‘Karpatska Sich’ isimli aşırı sağcı grubun üyesi iki erkekle dört kadın Vitalina’nın tüm vücuduna kırmızı boya fırlattı ve Vitalina’nın gözlerinde kimyasal yanıklar oluştu.”

 “Acı, şok ve korku hissettim: ‘Kör olabilirim!’ …Dakikalarca canım yandı ve görme yetimi kaybedebileceğim düşüncesini kafamdan atamadım.”

“O günden beri Vitalina’nın arkadaşları tehdit mesajları alıyor, hatta evlerine kadar takip ediliyor. Güvende hissetmiyorlar.”

“Vitalina, kararlı bir aktivist, ancak tehlike altında. Senin desteğine ihtiyacı var. “

“Dilekçemizi imzalayarak ya da Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov’a kendiniz yazarak, Ukrayna’daki  kadın hakları ve LGBTİ+ haklarını savunan Vitalina’nın ve diğer aktivistlerin üstlendiği önemli rolü kamuoyuna açık bir şekilde kabul etmesi ve aktivistlerin aşırı sağcı grupların saldırılarından korunması için çağrıda bulunun.”

Adres lütfen…

Vitalina Koval’e dayanışma mektubu yollamak için Vitalina Koval, Amnesty International Ukraine Office, POB 40, 04050, Kyiv, Ukraine” adresini kullanabilirsiniz. Dayanışmanızı Koval’in Twitter hesabından ulaştırmak isterseniz ise burayı ziyaret etmeniz gerekiyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov’a Ukrayna’daki kadın hakları ve LGBTİ+ haklarını savunan Vitalina’nın ve diğer aktivistlerin üstlendiği önemli rolü kamuoyuna açık bir şekilde kabul etmesi ve aktivistlerin aşırı sağcı grupların saldırılarından korunması talebinizi kendiniz yazmak isterseniz ise adres şöyle: “Minister of Interior, Vul. Akademika Bohomoltsa, 10, Kyiv, 01601, Ukraine”
Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un Twitter hesabına da buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam