19/06/2017 | Yazar: Anıl Üver

17 Haziran Cumartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da 22. Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Viyana’da 22. Onur Yürüyüşü: "Çok renk, tek camia" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Haziran Cumartesi günü Avusturya'nın başkenti Viyana’da 22. Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Foto: Anıl Üver; Hazırlıklar tamam. Araçlar yerlerini aldı. Devlet tiyatrolarından Burgtheater da dün gökkuşağı bayrağını astı.

Yürüyüş korteji, belediye binasının önünden başlayıp şehir merkezinin en işlek yolu olan Ring kuşağı etrafında tur atarak tekrar belediye binası meydanına geldi.

Foto: Anıl Üver; Belediye binası meydanında Pride Village çadırları ve korteji izlemek üzere bekleyen meraklı kalabalık.

Belediye binasının bulunduğu meydanda Onur Yürüyüşünden dört gün önce Pride Village çadırları kuruluyor. Burada organizasyonlar ve dernekler tanıtımlarını yapıyor, panel çadırında tartışmalar yapılıyor ve çeşitli performanslar sergileniyor; ana sahnede ise konserler ve şovlar düzenleniyor. Belediye binası turistik bir bölge olduğu için çadırları ve standları çok sayıda turist de ziyaret ediyor.

Foto: Anıl Üver; Yeşiller Partisi LGBTIQ grubu Die Grünen Andersrum aracı

Bu yıl gerçekleşen yürüyüşün sonunda sahneden halka seslenen Başbakan Christian Kern ve Yeşiller Partisinden Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek, artık evlilik hakkının eşcinsel çiftlere hiç bir ayrımcılık içermeden tanınması gerektiğini vurguladılar. Yeşiller, Sosyalist Parti ve Neo Parti Avusturya'da 2017 Ekim ayında yapılacak olan parlamento seçimleri için eşcinsellere evlilik hakkının tanınması konusunu seçimlerde ön plana çıkaracaklarının sinyalini verdiler.

Foto: Anıl Üver; Filipinli Folklor Grubu

Bu yıl ki Onur Yürüyüşü‘nün sloganı "çok renk, tek camia" (many colours- one community) olarak belirlendi. Kortejde yer alan katılımcı derneklerin, organizasyonların, şirketlerin ve grupların sayısı toplam 66 idi.

Foto: Eva Dité; Viyana'da yaşayan diplomatlar da ('diplomats for equality') bu yıl ilk kez katıldılar.

Organizatörlerin verdiği bilgiye göre etkinliklere yaklaşık 150 bin kişi katıldı. Arada sırada atıştıran yağmura, şiddetli rüzgara ve soğuğa rağmen rekor katılıma ulaşıldı.

Foto: Michaela Tulipan; Viyana'da 6-8 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Lezbiyen Konferansı'nın çalışmalarını yürüten dernek de kortejde yer aldı.

Bu arada, gözlerden uzak bir meydanda yine aşırı tutucu bir grup ellerinde 'anne-baba-çocuklar'dan oluşan 'çekirdek aile' propagandalarıyla protesto düzenledi. Ve yine bu tutucu gruba karşı bir solcu grup ellerinde "you are fag news,  "you are fake straights", "illesbinati", "you are all liar heteros" vb yazılı plakatlarla* karşılık verip protestoyu sabote ettiler. Polis bu sol gruptan bir kişiyi göz altına aldı.

*Bu pankartlar, çeşitli kelime oyunlarıyla Onur Yürüyüşü'nü protesto eden tutucu  gruba mizahi bir dille yanıt veriliyor. ‘Fag news,bad news’ ile ‘ibne haber, kötü haber’, ‘fake straights’ ile ‘sahte hetero’, ‘Illesbinati’ ile ‘illuminati’ kelimesini karikatürize ederek ‘lezbiyen’ ve ‘all liar heteros’ ile ‘hepiniz yalancı heterolarsınız’ anlatılmak isteniyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret