14/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Bu sene Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle dünyanın merkezi haline gelen Viyana görkemli bir Onur Yürüyüşü’ne sahne oldu. Şampiyonadan daha çok ilgi gören Yürüyüş’ün teması da kaçınılmaz olarak futbolla ilgiliydi: ‘Ofsayttan Çık!’ Avusturya muhabirimiz Anıl Üver’in haberi.

Viyana’da homofobi ofsayttan dışarı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu sene Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle dünyanın merkezi haline gelen Viyana görkemli bir Onur Yürüyüşü’ne sahne oldu. Şampiyonadan daha çok ilgi gören Yürüyüş’ün teması da kaçınılmaz olarak futbolla ilgiliydi: ‘Ofsayttan Çık!’ Avusturya muhabirimiz Anıl Üver’in haberi.

KAOS GL - 14/07/2008

Anıl Üver, Viyana

HOSI-Wien (Viyana Homoseksüel İnisiyatifi) tarafından düzenlenen 13. Gökkuşağı Onur Yürüyüşü, 12 Temmuz’da Viyana’da yapıldı. 120 binden fazla kişi katıldığı yürüyüşün teması ise ‘Ofsayttan Çık!’tı.

5 tır, 10 küçük-tır, 12 portatif araç ve yaya grupların katıldığı konvoy her sene olduğu gibi rotasını yine şehrin en işlek yollarında ters yönde çizdi ve saat 14'te başlayan yolculuk saat 17.30’da konuşmaların ve konserlerin düzenlendiği Pride meydanında sona erdi.

Yine geleneksel olarak, Stonewall'da hayatını kaybedenler ve AIDS nedeniyle ölenler için saat 16.00'da yapılan saygı duruşu ile LGBT grup ve bireylere yönelik homofobi kınandı, dayanışma ve birlik çağrısı yapıldı.



‘Futboldan daha çok ilgi gördü’

Bu yılki Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle iki hafta ileri alınan Onur Yürüyüşü’nün teması ise, şehri bir anda dünyanın merkezi haline getiren şampiyonadan esinlenerek ‘Ofsayttan Çık!’ (Raus aus dem Abseits!) olarak belirlendi.

"Bu yılki katılım geçen seneye oranla kesinlikle daha fazlaydı" diyen HOSI-Wien'den Christian Högl, Onur Yürüyüşü’nün şampiyonadan daha fazla insanı şehir merkezine topladığını söyledi.



Politik bir seneydi

Bu yılki yürüyüşte politik söylemler keskindi. Bir kaç hafta önce henüz bir yılını bile doldurmayan koalisyonun çökmesi ve Eylül ayında tekrar seçimlere gidilecek olması ve bundan dolayı LGBT grup ve bireylerin hükümetçe uğradıkları hayal kırıklığı yüksek sesle dile getirildi. Çünkü her defasında büyük tartışmalara neden olan LGBT haklarında ve özellikle eşcinsel birlikteliklerin tanınmasına yönelik yasal düzenlemelerde verilen vaatlere rağmen bir türlü uzlaşmaya varılamaması LGBT grup ve bireyler arasında hoşnutsuzluk yaratmakta.

Her yıl bir dayanışma sembolü olarak partiler genel yönetim binalarına gökkuşağı bayrağı çekerlerken, koalisyon ortağı Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) bayrak asmaması ise tepkiyle karşılandı.

Yürüyüşte ayrıca, Macaristan'daki Onur Yürüyüşü’ne düzenlenen saldırılar, katılımcılar ve organizatörlerce protesto edildi.

Afiş yarışması sonuçlandı

HOSI-Wien tarafından organize edilen etkinlik bu sene de sponsorların desteğiyle yapıldı. Bu yıl da organizasyonun en büyük destekçilerinden olan Avusturya Yeşiller Partisi (die Grünen) yürüyüşe, yürüttükleri gençlik projesi kapsamında "Total Normal" sloganıyla katıldı.

Meraklısına: Etkinlik kapsamında ayrıca, eşcinsel tarihi ve kültürü merkezi QWIEN tarafından düzenlenen "Homo:foul" adlı uluslararası homofobi afiş yarışmasının kazananı da belli oldu. Yarışmanın birincisini ve diğer katılımcıları http://www.qwien.at/plakate/winner.htm adresinden görebilirsiniz. (AÜ,UY)


*Muhabirimizin diğer haberleri:

[[Viyana’da eğitim ve eşcinsellik]]

[[Voleybol turnuvası Viyana’da]]

[[Kadınlar, HIV Epidemisi Ve İnsan Hakları]]

[[Gökkuşağı Aileleri]]


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret