05/05/2014 | Yazar: Erdem Gürsu

Voltrans belgeseli İşçi Filmleri Festivali kapsamında İzmir’de izleyiciyle buluştu.

Voltrans belgeseli İşçi Filmleri Festivali kapsamında İzmir’de izleyiciyle buluştu.
İşçi Filmleri Festivali’nin ikinci gününde Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin ev sahipliğinde Türkiye’deki trans erkeklerin örgütlenme sürecini anlatan “Voltrans” belgeseli özel bir gösterim ile İzmir Fransız Kültür Merkezi’ndeydi. Yaklaşık 200 kişilik olan salonu tamamen dolduran izleyicilerin gösterime ilgisi büyüktü.
 
2007 yılında üç arkadaşın birbirini bulmasıyla başlayan ve “Voltrans” ismiyle bir inisiyatif olarak yoluna devam eden Türkiye’deki ilk trans erkek örgütlenmesinin sürecini anlatırken birçok toplumsal önyargılara da değinen film, Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası’nın ardından geçtiğimiz pazar İzmir’de ikinci kez seyircisiyle buluşmuş oldu.
 
Film ekibi ile söyleşi
Filmin ardından ise filmin yönetmeni Özge Özgüner ve Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi’nden İlksen Gürsoy’un katılımıyla bir söyleşi de düzenlendi. Özge Özgüner, 4 trans erkeğin bir günü anlatmak üzere yola çıkılan bu projede sürecin nasıl değiştiğini ve “Voltrans”ın örgütlenme sürecini anlatan bir sözlü tarih çalışmasına evrildiğini anlatırken film sürecindeki maddi ve manevi zorlukların nasıl üstesinden geldiklerinden ve filmin bir çok ilki barındırması açısından öneminden de bahsetti.
 
Voltrans İnisiyatif’inden İlksen ise “Voltrans” aktivistleri olarak nasıl bir araya geldiklerinden ve toplumsal olarak ne gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Söyleşi süresince seyirciler de hem filmle ilgili hem de LGBTİ konuları ile ilgili kafalarındaki sorularını ya da yorumlarını ilettiler. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam