14/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Sibel anlatıyor: Asıl biz birlikte daha güçlüyüz!

Yasağı kaldır: Aşkla, arzuyla özgürce yürüdüğümüz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Sibel anlatıyor: Asıl biz birlikte daha güçlüyüz!

18 Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin Olağanüstü Hal Kanunu’nu (OHAL) kullanarak, OHAL’in kaldırılmasının ardından da 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gerekçe göstererek yasakladığı LGBTİ+ etkinlikleri LGBTİ+ var oluşu kriminalize ediyor, Anayasa’nın tanıdığı bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ve ifade özgürlüğünü ihlal ediyor.

Peki, LGBTİ+’lar bu yasak hakkında ne düşünüyor, ne hissediyor? Bu sorudan yola çıkarak hazırladığımız yazı dizisinde Ankara’da yaşayan LGBTİ+’lar kaosGL.org’a yasağın kendilerini nasıl hissettirdiğini anlattı.

Yazı dizimizin bugünkü konuğu 13 yıldır Ankara'da yaşayan biseksüel gazeteci Sibel Yükler. Sibel Ankara’da 2015 yılının 17 Mayıs’ına dönüyor ve bir anekdot paylaşıyor. Verdiği mesaj açık, birlikte çok güçlüyüz!

Biz birlikte daha güçlüyüz

“2015 yılındaki 17 Mayıs yürüyüşünde çektiğim fotoğrafa bakıyorum. Kolej’den Sakarya ‘Dünya yerinden oynar ibneler, translar özgür olsa!’ diye bağıra bağıra sloganlarla, libidosu, ateşi bol şarkılarla, dansla, arzuyla, aşkla yürüdüğümüz o yıl. Bir gullüm bir kıyamet, lubunyaların salına salına defile yaptığı, konser alanında delicesine oynadığımız, öpüşüp koklaştığımız o muazzam gün. O gün ben de bir kadına tutulmuştum. Peki, çektiğim fotoğrafta ne var? Tam yürüyüş sırasında geçen seçim otobüsünün önünde öpüşen iki kadın. Otobüsün üzerinde ise şöyle yazıyor: ‘Birlikte daha güçlü.’”

Fotoğraf: 17 Mayıs Homofobi ve Transfobiye Karşı Mücadele Günü, 2015, Ankara, Sibel Yükler

“Şimdi o günü tekrar anınca, OHAL’in, LGBTİ+’ya getirilen yasağın bizden neyi çalmaya çalıştığını bir kez daha görüyorum. Ankara; bir zamanlar aşkla, arzuyla özgürce yürüdüğümüz, öpüşmek için trafiği kilitlediğimiz, lubunyaların meydanlarda defile yaptığı, “kalpten kalbe akışlarla, kolilerle yaşıyorum” diye şarkılar söylediğimiz kentti. Biz hâlâ aynı yerdeyiz, yasak vurulan haklarımızı istiyoruz, elbet alacağız da. Fotoğraftaki ironiyle cevap vereyim, çünkü asıl biz birlikte daha güçlüyüz.”

İlgili haberler:

Yasağı kaldır: Bir kadınla ilk kez öpüştüğüm…

Yasağı kaldır: Bu hep bir kavgaydı

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı


Etiketler: insan hakları
nefret