12/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Esma anlatıyor: “Kendimi but yasak hissettim”.

Yasağı kaldır: Bir kadınla ilk kez öpüştüğüm… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Esma anlatıyor: “Kendimi but yasak hissettim”.

18 Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin Olağanüstü Hal Kanunu’nu (OHAL) kullanarak, “toplumsal duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlığın ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle LGBTİ+ örgütleri tarafından kentte düzenlenecek tüm kamusal etkinlikleri süresiz olarak yasakladı.

OHAL’in kaldırılmasının ardından söz konusu yasak Valilik tarafından 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gerekçe gösterilerek tekrarlandı. Valilik 3 Ekim tarihli kararında “LGBTT-LGBTİ vb. konular ile ilgili olarak çeşitli kurum/kuruluş, sivil toplum örgütü ya da gerçek kişiler tarafından ilimizin muhtelif yerlerinde/salonlarında, birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılık içeren sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü vb eylem/etkinlikler yasaklanmıştır” dedi.

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artılar (LGBTİ+) konularına yönelik etkinlik yasağı, LGBTİ+ var oluşu kriminalize etmekle birlikte, Anayasa’nın tanıdığı bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ve ifade özgürlüğünü ihlal etmeye devam ediyor.

İs, pas, kir, yasak!

Ezhel’in “Şehrimin Tadı” şarkısından hareketle, LGBTİ+’lar için şehir bir süredir, is, pas, kir, kömür, plastik, çöplük, lastik, egzoz, yasak! Peki, LGBTİ+’lar bu yasak hakkında ne düşünüyor, ne hissediyor? Bu sorudan yola çıkarak hazırladığımız yazı dizisinde Ankara’da yaşayan LGBTİ+’lar kaosGL.org’a yasağın kendilerini nasıl hissettirdiğini anlattı.

Yazı dizimizin ilk konuğu Pembe Hayat KuirFest Koordinatörü Esma Akyel. Esma LGBTİ+ yasaklarının ardından Ezhel şarkılarına düşmüş. Söz Esma’da…

“Doğduğum, büyüdüğüm, bir kadınla ilk kez öpüştüğüm, evde vedalaştığım, bacıkoli olduğum, örgütlendiğim, partilediğim şehirde, bizi yok saymak istediler. Kendimi but yasak hissettim, Ezhel şarkılarına düştüm. ‘Çok güzelsin, yasak mısın’ hep dilimde. Ama dostlar sağ olsun, dinlediğim başka arabesk şarkılar da var. Dert bizde, derman bizde...”

İlgili haber:

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı


Etiketler: insan hakları
nefret