21/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında bugün cinsiyetçiliğe ve heteroseksizme karşı Ankara’da kurulan futbol takımı Sportif Lezbon anlatıyor.

Yasağı kaldır: Bir nevi oto sansür Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında bugün cinsiyetçiliğe ve heteroseksizme karşı Ankara’da kurulan futbol takımı Sportif Lezbon anlatıyor.

18 Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin Olağanüstü Hal Kanunu’nu (OHAL) kullanarak, OHAL’in kaldırılmasının ardından da 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gerekçe göstererek yasakladığı LGBTİ+ etkinlikleri LGBTİ+ var oluşu kriminalize ediyor, Anayasa’nın tanıdığı bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ve ifade özgürlüğünü ihlal ediyor.

Peki, LGBTİ+’lar bu yasak hakkında ne düşünüyor, ne hissediyor? Bu sorudan yola çıkarak hazırladığımız yazı dizisinde Ankara’da yaşayan LGBTİ+’lar kaosGL.org’a yasağın kendilerini nasıl hissettirdiğini anlattı.

Yazı dizimizin bugünkü konuğu cinsiyetçiliğe ve heteroseksizme karşı Ankara’da 2015 yılında kurulan futbol takımı Sportif Lezbon. Yasağın kendileri için bir çeşit oto sansüre dönüştüğünü belirten Sportif Lezbon spor yoluyla güçlenmeye, güçlendirmeye devam ediyor ve ‘bütün yasakları yasaklayacağız’ diyor.

“Ayrımcılığa uğrayan herkesin takımıyız”

“2017’den beri yürürlükte olan yasaklar nedeniyle düzenlediğimiz etkinliklerin hem kapsamını hem de boyutunu sınırlı tutmaya çalışıyoruz öyle ki ne zaman bir etkinlik duyurusu yapsak, her seferinde ‘acaba fazla mı duyurduk,’ ‘ya kalabalık olursak da polis basarsa?’, ‘ya etkinliğe davet ettiğimiz arkadaşlarımızın başını belaya sokarsak?’ diye endişeleniyoruz. Medya kuruluşlarından ya da çeşitli kurumlardan ‘etkinliğinizi yaygınlaştırmak isteriz, haber yapmak isteriz’ dediklerinde her seferinde çekince duyuyoruz. Bu da sesini duyurmak isteyen bir topluluk için bir nevi oto sansür demek. Bu yasağın kalkmasını ve böylece sesimizi özgürce duyurabilmeyi istiyoruz.”

“Bizim için bir diğer sorun da şu; biz futbolda LGBTİ ve kadın görünürlüğünü hedefleyen bir topluluğuz, fakat etkinlik düzenlediğimizde çağrısını sadece kadınlara yönelik ve hatta daha yuvarlak ifadelerle ‘futbolda ayrımcılık karşıtı etkinlik’ olarak yapıyoruz. Bu durum hem bizim söylemlerimizi hem de LGBTİ komünitenin bize dair algısını etkiliyor. Biz en başından beri takımı tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden insanlara açık fakat sahadaki kadın oyuncu sayısının her zaman erkeklerden daha fazla olması için de çaba harcadık. Bunu sağlamak için sadece kadınlara özel antrenmanlar düzenledik. Dolayısıyla biz hem LGBTİ takımıyız hem kadın takımıyız hem de bizimle birlikte yürümek isteyen bu alanda ayrımcılığa uğrayan herkesin takımıyız aslında.”

“Tüm yasaklara rağmen biz takım olarak kendine futbolda yer bulamamış kesimlere ulaşmaya ve spor yoluyla güçlenmeye ve güçlendirmeye çalışmaya devam edeceğiz. Bütün yasakları yasaklayacağız!”

İlgili haber:

Yasağı kaldır: Oralarda yine çocuklar olacak

Yasağı kaldır: Herkesin kazandığı bir dünya

Yasağı kaldır: Aşkla, arzuyla özgürce yürüdüğümüz

Yasağı kaldır: Bu hep bir kavgaydı

Yasağı kaldır: Bir kadınla ilk kez öpüştüğüm…

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

 


Etiketler: insan hakları
nefret