15/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Umut anlatıyor: Yalnızca daha güzel günlere ilerlerken geçtiğimiz zorlu bir yol bu ve asla yalnız değiliz.

Yasağı kaldır: Herkesin kazandığı bir dünya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’den beri sürdürdüğü LGBTİ+ yasağı hakkında şimdi lubunyalar konuşacak. Bugün Umut anlatıyor: Yalnızca daha güzel günlere ilerlerken geçtiğimiz zorlu bir yol bu ve asla yalnız değiliz.

18 Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin Olağanüstü Hal Kanunu’nu (OHAL) kullanarak, OHAL’in kaldırılmasının ardından da 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gerekçe göstererek yasakladığı LGBTİ+ etkinlikleri LGBTİ+ var oluşu kriminalize ediyor, Anayasa’nın tanıdığı bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ve ifade özgürlüğünü ihlal ediyor.

Peki, LGBTİ+’lar bu yasak hakkında ne düşünüyor, ne hissediyor? Bu sorudan yola çıkarak hazırladığımız yazı dizisinde Ankara’da yaşayan LGBTİ+’lar kaosGL.org’a yasağın kendilerini nasıl hissettirdiğini anlattı.

Yazı dizimizin bugünkü konuğu Kaos GL Dergi’nin editörlerinden Umut Güven. Umut, bu süreci bir çatışma süreci olarak görüyor ama beraberinde bu süreci dönüştüreceğimizi umuyor.

Absürt bir yasak

“Komik olmayan bir şakanın içinde yaşıyor gibiyim bir süredir. Çünkü süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağı ancak kötü bir şaka olabilir. Yasakların zihnimdeki yansıması gerçek olamayacak kadar absürt hala.”

“Fakat bir yandan da bu yasaklar bana kriz anlarındaki duruşumuzu, kimlerle birlikte aynı yolda yürüdüğümüzü ve gerçekten dayanışmanın beraberinde getirdiği dostlukları gösterdi. Büyük bir çatışma süreci olarak yorumluyorum bu dönemi. Bu çatışma sürecinden de beslenerek geçtiğimize, onu çok güzel dönüştürdüğümüze inanıyorum ve mücadelelerimizin sonunda “herkesin” kazandığı bir dünyaya ulaşacağımızı düşlüyorum.”

“Yalnızca daha güzel günlere ilerlerken geçtiğimiz zorlu bir yol bu ve asla yalnız değiliz.”

İlgili haber:

Yasağı kaldır: Bu hep bir kavgaydı

Yasağı kaldır: Bir kadınla ilk kez öpüştüğüm…

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı


Etiketler: insan hakları
İstihdam