28/05/2010 | Yazar: Kaos GL

"Efendim, benim de hayatım roman, daha

Yaşamasız Yazabilmek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
"Efendim, benim de hayatım roman, daha doğrusu gülmece. Neden öyle küçümser bakışlar yerleşti gözlerinize?" diyordu Vüs'at O. Bener (1922-2005) "Kendi Öyküsü" başlıklı yazısında. Zorluklarla geçen hayatının edebiyata hasredebildiği dönemlerinde Bener, yenilikçi öykü ve romanlarıyla Türkçe edebiyatın çıtasını yükseltti. Zanaatkâr ciddiyetini, sabrını, samimiyetini modernist yazı işçiliğine kattı. Kendisinden ve edebiyattan taviz vermeyen düşündürücü metinler kurdu.
 
Metis'in Bilge Karasu dizisi Yaşamasız Yazabilmek'le başladı Reyhan Tutumlu'nun 2007 Memet Fuat Eleştiri / İnceleme Ödülü'nü alan çalışması, Bilge Karasu Edebiyat İncelemeleri Dizisi'nin ilk kitabı olarak Metis Yayınları tarafından yayımlandı. Yaşamasız Yazabilmek başlıklı kitabında Bener'in poetikasını yetkinlikle çözümleyen Tutumlu, edebiyatın kavramsallaştırılması en zor alanlarından birine el atarak otobiyografi, anı, günlük, kurmaca, metinlerarasılık gibi ilişkili ve gerilimli konularda kuramsal bir berraklık sağlamayı hedefliyor. Yaşamasız Yazabilmek, arkasındaki titiz araştırmacılık ve önerdiği çözümlerle, çağdaş Türkçe edebiyatın köşe taşlarından birini evrensel anlamda değerlendiriyor ve Vüs'at O. Bener çalışmalarını yeni bir düzleme taşıyor.
 
Bilge Karasu Edebiyat İncelemeleri Dizisi'nde Türkçedeki, Türkiyeli ya da Türkiye'yle ilgili edebiyatlara evrensel ölçütler içinde eleştirel yaklaşan çalışmalar gündeme getiriliyor. Dönem, tür ve konu sınırlaması olmaksızın, birincil ve ikincil kaynakların hakkını veren özgün çalışmalar yayımlanan dizide, sırada, Jale Özata Dirlikyapan'ın Kabuğunu Kıran Hikâye'si var. Dirlikyapan, 1950 kuşağı öykücülüğünün serpilme koşullarını ve getirdiği yenilikleri dönemin birincil kaynaklarından yola çıkarak irdeliyor. Yayın yönetmeni Süha Oğuzertem. 
 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam