04/05/2012 | Yazar: Pelin Koç

Yaşayan Kütüphane Projesi Türkiye’de ilk olarak BarışaRock festivalinde uygulandı. Daha sonra pek çok kez gerçekleştirilen proje, bu sene 5-6 Mayıs tarihlerinde Ankara’da Bronzy’s Cafe’de yapılıyor.

Yaşayan Kütüphane Projesi Türkiye’de ilk olarak BarışaRock festivalinde uygulandı. Daha sonra pek çok kez gerçekleştirilen proje, bu sene 5-6 Mayıs tarihlerinde Ankara’da Bronzy’s Cafe’de yapılıyor.
 
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından yapılan Yaşayan Kütüphane, “Önyargılarını taşımaktan yorulmadın mı?” sloganı ile okuyucularını bekliyor olacak. Kütüphane’yi ziyaret edenler, kitaplarla yarım saatlik bir sohbet ederek farklı kimlikleri tanımaya yolunda büyük bir adım atmış olacaklar. İki gün boyunca 11.30-17.00 saatleri arasında açık olan kütüphanede okuyucu olmak ise ücretsiz.
 
Yaşayan Kütüphane Nedir, Neyi Amaçlar?
 
Yaşayan Kütüphane, kitapların insan olduğu bir yer. Farklılıkları birlikte yaşayarak öğrenmeyi amaçlıyor. Bu sayede toplumsal barışı sağlamak için bir adım atmış oluyoruz.
Bu ‘insan hakları’ projesinin asıl amacı bazı farklılıkları nedeniyle toplumdaki önyargılı bakışlara maruz kalan insanlara karşı açık fikirli olunmasını sağlamak.
Yaşayan Kütüphane’nin işleyişi gerçek bir kütüphaneninkine benziyor. Kütüphane’ye gelen okuyucular, okumak istedikleri kitabı seçiyor. Kişinin okumak istediği kitap raftaysa kişi bu kitabı yarım saatliğine ödünç alabiliyor, eğer isterse kitabın süresini uzatabiliyor. Ve daha sonra başka kitaplar için aynı işlemi gerçekleştirebiliyor. Buradaki fark, kitabı okumanın o kitapla konuşmak anlamına gelmesi. Kütüphaneye gelen insanlar, belirli özelliklerinden dolayı toplum tarafından ayrımcılığa uğramış kişiler olan kitaplarla sohbet etme eylemini gerçekleştiriyor. Ziyaretçiler bu kitaplara, akıllarında olan ama o zamana kadar soramadıkları soruları sorabiliyor. Böylelikle kendi önyargılarını fark ediyorlar veya bu önyargıları azaltabiliyorlar.
Çevrenizdeki insanları daha iyi anlamak, önyargısız yaşamayı öğrenmek istiyorsanız Yaşayan Kütüphane 5-6 Mayıs tarihlerinde, Tandoğan Bronzy’s Cafe’de 11.30-17.00 saatleri arası sizleri bekliyor olacak.
 
 
Yaşayan Kütüphane etkinlik sayfası:
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam