04/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Endonezya Trans Forumu başkanı Yulianus Rettoblaut, trans bakım evi için kaynağa ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yaşlı Translar İçin Bakım Evi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Endonezya Trans Forumu başkanı Yulianus Rettoblaut, waria (trans) bakım evi için kaynağa ihtiyaç duyduklarını söyledi.
 
Endonezyalı trans aktivist Yulianus Rettoblaut yaşlı waria’lar (translar) için Depok, Batı Cava, Endonezya’da bir bakım evi kurmaya hazırlanıyor.
 
Yulianus, The Jakarta Post’a verdiği röportajda “Projeyi ağır ağır yapmak zorundayız; çünkü şu an için bizi finansal olarak desteklemeye istekli kimse yok,” şeklinde konuştu. “Umuyorum ki sonunda insanlar bunun yaşlanan arkadaşlarımız için ne kadar önemli olduğunu anlayacaklar.”
 
Geleneksel olarak Endonezya’da yaşlı insanların bakımını aileleri üstleniyor; fakat waria’lar genellikle aileleri tarafından reddediliyor ve aileleriyle irtibat halinde değiller.
 
Yulianus halihazırda 3 waria’nın bakımıyla ilgileniyor, bunlar 67 yaşındaki Yoki, nam-ı diğer Oma (nine) Maya, 67 yaşındaki Sri ya da Mbok (ana) Sri ve 71 yaşındaki Iwan ya da Oma Anita. Yulianus yaşlı translar için büyük bir bakım evi kurmak istediğini; fakat fon eksikliğinden ötürü bunun şu an için mümkün olmadığını söyledi.
 
Bunun yerine Yulianus, nam-ı diğer Mami Yuli, waria’lara yaşlılıklarında hayatlarını kendi başlarına idame ettirebilmeleri için eğitim vermeye odaklanıyor.
 
“Şu an tek başına yaşayan yaklaşık 40 transa başarılı bir şekilde bu eğitimi verdik. Çoğu güzellik uzmanı, terzi ya da aşçı,” diyen Yulianus “Ama, tabii Anita gibi artık zar zor yürüyenleri de evimize almaya çalışıyoruz,” diye ekledi.
 
Endonezya Trans Forumu başkanı Yulianus, bu yılın başında ulusal insan hakları komisyonu Komnas HAM’da hizmet vermek üzere bu yıl başvurduysa da zorlu seçme sürecinden geçemedi.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam