28/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Yeni Akit bugün yayınladığı bir haber ile 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nı hedef gösterdi.

Yeni Akit de Onur Haftası’nı hedef gösterdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Akit bugün yayınladığı bir haber ile 26. İstanbul LGBTİ+  Onur Haftası’nı hedef gösterdi.

Yeni Akit “LGBTİ’li sapkınlar provokasyon peşinde” başlıklı bir haber yayınlayarak 26. İstanbul Onur Haftası’nı hedef gösterdi.

Yeni Akit’ten Harun Sekmen imzalı metin, “LGBTİ’li sapkın homolar”, “Onursuzluklarını onur adı altında pazarlayan eşcinseller”, “LGBTİ’li ahlaksızlar” gibi nefret içeren söylemler içeriyor. Metinde, “eşcinsellerin provakasyon girişimi içinde” olduğu ileri sürülüyor.

Şişli Belediyesi de hedefte!

Yeni Akit bu haberde Şişli Belediyesi’ni de şu cümlelerle hedef gösteriyor: “CHP’li Şişli Belediyesinin de aleni bir şekilde provokasyon amaçlı olduğu belli olan sözde onur haftası etkinliklerinin sponsorları arasında yer alıyor.”

Milli Gazete dün hedef gösterdi

26. İstanbul Onur Haftası etkinlikleri, Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin’in “Ahlak ‘Sınır’ı Aşılıyor” başlıklı haberi ile dün de hedef gösterildi. Milli Gazete’de yer alan metinde “LGBTİ hastalığına kapılmış sapkınlar İstanbul'da yine ahlâksızlık kusmaya hazırlanıyor” gibi nefret içeren söylemler bulunuyor.

Yeni Akit 2017 yılında 91 metinde LGBTİ’lere yönelik ayrımcı dil kullandı

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.

Rapora göre, Yeni Akit gazetesinde 2017 yılında yayınlanan 96 haber, söyleşi ya da köşe yazısının 5 tanesinde LGBTİ’lerin sadece ismi geçti. LGBTİ’lerin metnin konusu olmadığı sadece isim olarak yer aldığı 5 tanesi çıktığında bir yıl boyunca Yeni Akit gazetesi tamamı LGBTİ’lere yönelik hak ihlali ve/veya önyargı içeren 91 haber, söyleşi ya da köşe yazısı yayınladı.

Yeni Akit gazetesinin bir yılda yayınladığı içeriklerin tamamında LGBTİ’lere yönelik hak ihlali tespit edildi. 91 metnin tamamında LGBTİ’lere yönelik ayrımcı dil kullanıldı. 88 metinde nefret söylemi yer aldı.

Gazetenin 2017 önyargılı içerik karnesi ise şöyleydi: Yeni Akit gazetesi 91 haber, söyleşi ya da köşe yazısında LGBTİ’lere yönelik önyargıları besledi; önyargılı bir dil kullandı. Gazetede en sık rastlanan önyargı örneği LGBTİ’lere ilişkin yanlış bilgileri yaygınlaştırmak oldu. Gazete 91 haberinin 91’inde de LGBTİ’lere ilişkin yanlış bilgileri yaygınlaştırmayı tercih etti.


Etiketler: medya
İstihdam