17/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Doktor Filiz Ak, sosyal medyada salgın hastalıkların bilimdışı iddialarla açıklanmasına dair kaosGL.org’a konuştu.

“Yeni koronovirüs konusunda cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim üzerinden kişileri hedef gösteren ifadeler kullanmak ayrımcılıktır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Habertürk TV'de koronavirüs gündeminin tartışıldığı programda İlahiyatçı Ali Rıza Demircan’ın koronovirüsü eşcinsellikle ilişkilendirmesi ve sosyal medyada salgın hastalıkların bilimdışı iddialarla açıklanmasına dair Doktor Filiz Ak kaosGL.org’a konuştu.

Dr. Ak, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği 11 Mart günü Türkiye’de ilk vakanın duyurulduğunu hatırlattı ve “Dün açıklanan son olgu sayısı 47 idi. Hepimiz, COVID-19 olgularının ülkelere göre dağılımını günlük olarak izliyoruz. Biz sağlık meslek grupları da; her ülkenin kendi klinik izlemlerini, bulgularını ve verilerini paylaştıkları bilimsel yayınlarını okuyor, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere sağlık otoritelerinin önerileri uyguluyoruz” dedi.

Doğru kaynaktan bilgi edinmek

Korona visürüne dair doğru bilgi kaynaklarını işaret eden Dr. Ak şunları söyledi:“Sosyal iletişim ortamlarında dolaşan çok fazla bilgi var. En güvenilir kaynaklar sağlık otoritelerinin sayfalarında yer alıyor. Örneğin, DSÖ; sadece sağlık personeli için kaynak oluşturmuyor; aynı zamanda toplumu da bilgilendiren, virüsten korunma önlemlerini anlatan, yanlış inançlardan kaynaklanan tereddütleri gideren bilgiler ve görseller paylaşıyor. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığının; Türk Tabipleri Birliğinin, uzmanlık derneklerinin ve üniversitelerin açıklamalarına kulak vermek, gösterdikleri kaynakları izlemek gerekiyor.”

"Korunma önlemleri tüm toplumun sorumluluğunda"

Virüs salgınından korunmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Dr. Ak salgına dair bilimdışı iddiaların medya aracılığı ile yaygınlaştırılmasının insan hakları ihlaline dönüşeceğini söyledi: “SARS-CoV-2, ayrım yapmadan her yaştaki ve her cinsiyetteki bireye bulaşma riski olan bir hastalıktır. Korunma önlemleri tüm toplumun sorumluluğundadır. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ya da etnik grup, mültecilik gibi meseleler üzerinden kişileri hedef gösteren ifadeler kullanmak ayrımcılıktır. Herkesin üzerine düşenleri sorumluca yerine getirmesinin gerekli olduğu bir dönemde insan hakları ihlallerine meydan verilmemelidir.”


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam