26/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yetişkinlerle aynı şartlarda yargılanan çocukların durumunu düzeltmek için Meclis'ten geçen y

Yeni TMY Yürürlükte; Çocuklar İçin Başvuru Süresi 15 Gün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yetişkinlerle aynı şartlarda yargılanan çocukların durumunu düzeltmek için Meclis'ten geçen yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
6008 sayılı Kanun'un12 maddesi TMK, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda (TGYK) değişiklik yapıyor.
 
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi kadar haklarındaki davalarda "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararı verilmiş" olanlar 15 gün içinde kararın geri alınması için mahkemeye başvurabilecek. Başvuruda bulunan sanıklar hakkında yeniden hüküm kurulacak.
 
Değişiklik ne getiriyor?
Kanunla yapılan değişiklikler ise şöyle:
*Kanun'un birinci maddesiyle TGYK'nin 32 maddesi değiştirildi. Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ederlerse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İhtara ve zor kullanmaya rağmen kolluk görevlilerine karşı cebir veya tehdit kullanılarak direnenler Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 265. maddesinden yargılanacak.
*İkinci madde, TGYK'nin 33. maddesinde değişiklik yapıyor. Yeni düzenlemede toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ateşli silah, patlayıcı veya yakıcı madde bulunduranlar en az bir yıl hapisle yargılanacak. Taş artık "silah" sayılmayacak.
*Kanunun üçüncü maddesiyle TGYK'nin 34. maddesine "Çocuklar hakkında uygulanmayacak hüküm" ifadesi eklendi. Çocuklar "örgüt üyesi olmadıkları halde, örgüt adına örgütün propagandasını yapmak" iddiasıyla örgüt üyesi gibi yargılanmayacak.
*Dördüncü madde ile TMK'nin terör suçlarından verilen cezaların, yüzde 50 arttırılması yönündeki hükmüne "Bu madde hükümleri çocuklar hakkında uygulanmaz" ifadesi eklendi.
*Yedinci madde ile CMK'de değişiklik yapıldı; sanık kabul etmediğinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyecek.
*Sekizinci madde ile CMK'nın 250'nci maddesine çocuklar hakkındaki dava ve soruşturmaların Çocuk mahkemeleri ve savcılıklarında yapılacağı hükmü eklendi.
*Dokuzuncu madde ile CMK'de öngörülen "güvenlik tedbirlerinin" çocuklar hakkında uygulanmayacağı hükmü getirildi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam