25/06/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Belediyelerden temsilciler ve LGBTİ aktivistleri;yerel yönetimlerde LGBTİ’lere dönük ayrımcılığa ilişkin çalışmaları aktardı.

Yerel Yönetimlerde LGBTİ: Ne Durumdayız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Belediyelerden temsilciler ve LGBTİ aktivistleri;yerel yönetimlerde LGBTİ’lere dönük ayrımcılığa ilişkin çalışmaları aktardı.
 
LGBTİ Onur Haftası kapsamında “Yerel Yönetimlerde LGBTİ” paneli Levent Kültür Merkezi’nde yapıldı.
 
Bursa Nilüfer Belediyesi’nden Canan Kızılatun, Beşiktaş Belediyesi’nden Sedef Çakmak, Mersin 7Renk’ten una Şahin ve Morel Eskişehir’den Tolga Uyanık yerel yönetimlerde heteroseksizme karşı mücadeleyi tartıştı.
 
Kızılaltun SPoD LGBT’nin imzaya açtığı “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü imzalamakta herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyleyerek, protokoldeki talepleri önceden de yerine getirdiklerini iddia etti.
 
Eskişehir’de yerel çalışmalar
Ardından söz alan Tolga Uyanık, STK ve belediyelerden oluşan Eskişehir Eşitlik Platformu’ndan (ESEP) bahsetti. Platform’un imzaya açtığı protokolde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin yer aldığını vurgulayan Uyanık, “Büyükşehir Belediyesi’nin kendi personeline dönük broşürüne LGBTİ ve queer teoriye ilişkin bilgiler eklendi. Belediyelerde yaptığımız ziyaretlerde, protokol ve ESEP sonuç kitapçığı çıktı” dedi.
 
“Siyaset yaparak homofobiyle mücadele ettim”
Panelin devamında yerel seçimlerde belediye meclis adayı olan LGBTİ aktivistleri, seçim süreci hakkında bilgilendirme yaptı. Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) belediye meclis adayı Tuna Şahin, Halkların Demokratik Partisi ve Kongresi’nde siyaset yaparak homofobi ve transfobiyle yüzleşmelerini sağladığını söyledi.
 
Şahin, Mersin’de BDP olarak seçime girildiğini hatırlatarak; “Masaya yumruğumu vurdum ve aday olacağım dedim. Aday gösterildim ancak yüzde 10 barajını geçemediğimiz için seçilemedim. BDP olarak Akdeniz Belediyesi’ni aldık ve feminist hareketten gelen Yüksel Mutlu eşbaşkan oldu. Kendisi metni imzalamakla kalmadı ve daha önceden Kaos GL ile olan ilişkileri sayesinde bu alanda ciddi çalışmalar yaptık.”
 
Mersin’de LGBTİ kültür merkezi
Yüksel Mutlu’nun Mersin’de bir kültür merkezi açılacağını hatırlatan Şahin, bu kültür merkezinde bir LGBTİ kültür sanat evi açılacağını da sözlerine ekledi. Belediye’nin İştar Kadın Merkezi ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Şahin, “İştar’la önümüzdeki süreçte ortak çalışma yürüteceğiz. Hem belediye bünyesindeki çalışanları hem de İştar’a gelen kadın arkadaşlara toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda eğitim vereceğiz” şeklinde konuştu.
 
Belediye binasında Onur Haftası etkinliği
Ardından Beşiktaş’ta belediye meclis adayı olan ancak son sıralarda olduğundan seçilemeyen Sedef Çakmak da seçim sürecinde yaşadıklarını aktardı. Yıllar içinde LGBTİ hareketinin çok yol aldığını söyleyen Çakmak, “Belediye binasında Onur Haftası etkinliği yapılıyor olması benim için çok heyecanlandırıcı” dedi.
 
 30 oyla meclis üyesi olmayı kaçırdığını hatırlatan Çakmak, “Süreçte o kadar yakın ilişki kurduk ki ben otomatik olarak meclis üyesi gibi görülüyordum” iddiasında bulundu. Çakmak, “Yedek 1. aday olduğum için birisi istifa ederse belediye meclis üyesi olacağım. Bana gerçek bir destek de vardı. Gezi’nin bu konuda büyük etkisi var” şeklinde devam etti.
 
Seçimin ardından belediye başkanının danışmanı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Çakmak, “Seçim döneminde ortaya ‘LGBTİ dostu belediyecilik’ diye bir terim attık” ifadelerini kullandı.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret