12/04/2011 | Yazar: KAOS GL

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) lisans derslerinden biri olan Ayrımcılığa Karşı Dersler kapsamında, eğitim içeriğinin tamamlayıcı bir parças

Yıldırım Türker İLEF Ödülünü Sivil İtaatsizlere Adadı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) lisans derslerinden biri olan Ayrımcılığa Karşı Dersler kapsamında, eğitim içeriğinin tamamlayıcı bir parçası olarak verilmesi düşünülen "Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü"nün ilki için Radikal gazetesi yazarı Yıldırım Türker seçildi.
"Evrim, bahçemizde hep yerin olacak"
Fakültedeki Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu'nda düzenlenen ödül töreninin açılış konuşmasını Araştırma Görevlisi Bahar Şimşek yaptı. İLEF'in eleştirel kimliğinin yanına "İLEF ayrımcılığa karşıdır" mottosunu da eklemeyi önemsediklerini söyleyen Şimşek, aynı zamanda bu ödülle eleştirelliğe hakkını vermeyi de amaçladıklarını belirtti.
 
Geçtiğimiz yıl 12 Nisan'da aramızdan ayrılan Evrim Alataş'ın gazeteci kimliğine de yer verdiği konuşmasını Şimşek, Yıldırım Türker'in onun için yazdığı "Evrim Gitti" başlıklı yazısından alıntıyla, "Ölüm yıldönümünden bir gün önce düzenlenen 'Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü'nün bize söylediği şey tam da bu: 'Evrim, gittin ama bahçemizde hep yerin olacak / Evrîm, tu çûyî, lê baxçê me da ciyê te hebe."  diyerek bitirdi.
 
İlef öğrencilerin hazırladığı, Yıldırım Türker'in yazılarından oluşan VTR ve Ayrımcılığa Karşı Dersler öğrencilerinden Firdevs Periloğlu, Mehmet Yıldırım ve Duygu Yiğit'in de söz aldıkları tören, fakülte dekanı Prof. Dr. Eser Köker'in konuşmasıyla devam etti.
 
"Ayrımcılığa Karşı Dersler bir tepkinin ürünü"
Köker konuşmasında, ayrımcılık suçlarına bir tepki olarak Ayrımcılığa Karşı Dersler'in lisans dersleri arasına eklenmesini, "gündelik hayata müdahale etme ve akademinin kamusal gücünü dersliklerde sürdürmenin bir yolu" olarak niteledi.
 
"Sadece didaktik bir metin içinde öfkemize patikalar bulamıyoruz. Bir toplum bu kadar çok acıyı kısa bir süre içinde yaşarsa üzerinden atamıyor. Atabilmesine ses verdiği için ödül 'Evrim Alataş Ödülü' oldu." diyen Köker, kapalı entelektüel halini aşmak gerekliliğinin altını çizdi. Böyle bir çabada küçük adımların önemine dikkat çeken Köker, "Ne  İlef'in dersleri, ne Yıldırım Türker'in yazıları bunu yapmaya yetmeyecek. Ama bu adımların birbirine kavuşmasından memnunum." diye konuştu.
 
Ödülünü sivil itaatsizlik için mücadele edenlere adadı
Ödülünü Eser Köker'in elinden alan Yıldırım Türker ise, hem öğrenciler tarafından verilmesi hem de Evrim Alataş'ın adını taşıması dolayısıyla bu ödülü almayı önemli bulduğunu ifade etti. Sivil itaatsizlik haftası nedeniyle Cebeci Kampüsü'nde eylemlilik halinde olan öğrencileri andığı konuşmasında Türker, "Bu ödülü dışarıda sivil itaatsizlik eylemi yapan arkadaşlarım adına alıyorum." dedi.
 
Törenin ardından fakülte öğrencileri, öğretim üyeleri ve davetliler gerçekleştirilen söyleşi ile Ayrımcılığa Karşı Dersler'in sonuncusu Yıldırım Türker'le gerçekleştirilmiş oldu.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam