13/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Yıldız İdil, yılbaşı akşamı gözaltına alınıp götürüldüğü Beyoğlu Karakolu’nda trans kimliğinden dolayı işkence gördüğünü belirterek “İşte, sokakta, evde bizlere yönelik şiddet son bulana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Yıldız İdil: “Gözaltındayken trans kimliğimden dolayı işkence gördüm” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ETHA’nın haberine göre Yıldız İdil, 31 Aralık akşamı gözaltına alındığı Beyoğlu Karakolu’nda polislerin sözlü hakaretlerine maruz kaldığını belirtti ve “Gözaltındayken de kimliğimden dolayı sürekli darp edildim. İşte, sokakta, evde bizlere yönelik şiddet son bulana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“Keyfi ceza kesiliyor, cezaya direnenlere daha fazla şiddetle cevap veriliyor”

Devrimci Partili Kadınlar, Taksim'de gözaltına alınan parti üyesi Yıldız İdil’in maruz bırakıldığı şiddete dikkati çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı, Devrimci Partili Kadınlar üyesi Burcugül Çubuk yaptı. Yılbaşı akşamı İdil’in Taksim'de gözaltına alındığını belirten Çubuk, “Karakola götürüldüğünde ise birçok trans kadının gözaltına alınmış olduğunu gördük. Nezarethanedeki translar bunun rutin bir yılbaşı gecesi uygulaması olduğunu belirtmişti. Beyoğlu Karakolu, yılbaşı gecesi Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaparak transları gözaltına almış ve buna güvenlik uygulaması demiştir. Gözaltı işlemi için hiçbir gerekçe sunulmamıştır. Beyoğlu Karakolu, yılbaşı gecesi trans kadınları gözaltına alarak performans puan kotasını doldurmaktan başka bir hedefe sahip değildir. Aslen Kabahatler Kanunu'na göre suç olmayan trans kimliği, keyfi olarak ceza kesilme bahanesi yapılmaktadır. Birçok trans kadın, binlerce lirayı bulan ‘sokakta yürürken’ ya da ‘evinde’ kesilmiş cezalarla karşı karşıya bırakılmıştır. Ceza kesilmesine direnildiği noktada kolluk tarafından translara daha fazla şiddetle cevap veriliyor. Mahkemelere yapılan itirazlardan ise genellikle sonuç alınamıyor” dedi.


Etiketler: nefret suçları, kent hakkı
İstihdam